Man trenger ikke godta at en ansatt bruker fritiden sin på konkurrerende virksomhet.

Foto

Shutterstock.com

Ansatt som selger konkurrerende produkt på fritiden

Publisert: 25. mars 2014 kl 10.18
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Spørsmål: Vi har en ansatt som har satt grå hår i hodet på ledelsen. Vedkommende driver på sin fritid salg av et produkt som vi mener er i konkurranse med en del av varespekteret selskapet leverer.

Vedkommende er også ansatt i salgsstilling hos oss. Han mener dette har ikke vi noe med, fordi han ikke selger tilsvarende produkter i selgerstillingen hos oss. Det er en annen del av virksomheten som leverer produkter som er i konkurranse med det han selger på fritiden.

Arbeidstageren mener da at han kan drive med dette fordi han rett og slett ikke kan innse at dette er jobber som har noe med hverandre å gjøre.

Det hender også at han er uopplagt fordi han har vært meget aktiv på fritiden og møter på jobb trøtt og sliten på grunn av fritidsaktiviteten.

Hva gjør vi med dette?

Personalsjef

Svar: Det faktum at det er et konkurrerende produkt han selger på fritiden er noe arbeidsgiver kan si nei til. Det er i strid med lojalitetsplikten som forutsettes å foreligge når vedkommende har et arbeidsforhold hos dere.

Saken fortsetter under annonsen

Det at han selv ikke selger produktet hos dere som konkurrerer med det han selger på fritiden er uten betydning.

Det faktum at han også bruker fritiden på så pass belastende aktiviteter at han er sliten på jobb hos dere, er neppe noe selskapet behøver å finne seg i.

Ta derfor dette opp med ham. Vil han ikke ta korreksjoner, kan forholdet etter sin art gi grunnlag for en saklig oppsigelse i arbeidsforholdet.

SBDL v/advokat Arvid R. Ødegård