Åpne skattelister ga hyppigere jobbytte og økt lønn

Publisert: 19. desember 2014 kl 09.32
Oppdatert: 19. desember 2014 kl 09.32

Snoking i de åpne skattelistene førte nemlig ikke bare til at folk oppdaget hva naboer og kolleger tjente. Det ble også lettere å se om man selv fikk like mye som andre med tilsvarende oppgaver og bakgrunn, skriver forskning.no.

– Vet du mer om kollegenes inntekt, så vet du også mer om din egen inntekt, sier forsker Ingeborg Foldøy Solli ved Universitetet i Stavanger. Sammen med økonomiprofessor Mari Rege har hun sett på hva den nye kunnskapen førte til.

Konklusjonen er at de som opplevde at de som relativt sett hadde lav lønn, i større grad enn andre byttet jobb, og at de i året etter at skattelistene ble åpnet fikk 5 prosent mer i lønnsøkning enn sine bedre betalte kolleger.

– Dette er mye, sier Solli og legger til en mulig forklaring på hvorfor åpenhetsregimet som ble innførte i 2001 førte til at mage handlet annerledes enn de ellers ville gjort.

– Mange fikk seg kanskje et spark bak som gjorde at de heller søkte seg til en annen jobb, hvor de fikk bedre betalt. Kanskje var dette også en jobb hvor de passet bedre. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen