Arbeidsliv

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) håper det vil komme mange gode forslag til tiltak mot arbeidskriminalitet på dagens møte.

Arbeidslivstopper møter regjeringen om sosial dumping

For et halvt år siden varslet arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) om et hastemøte angående tiltak mot arbeidskriminalitet. Først i dag samler han arbeidslivstopper til å diskutere saken.

Publisert Sist oppdatert

Den blå regjeringen har blitt presset fra flere hold om å innføre tiltak mot sosial dumping og kriminalitet i arbeidslivet.

– Vårt ankepunkt har vært at dette er et område som krever at man er på vakt hele tiden, for de useriøse er utrolig kreative når det gjelder å omgå regelverket. Det har vært fullstendig stillstand fra den nye regjeringen på dette området, sier LO-sekretær Trude Tinnlund til NTB.

Hun ser fram til å samarbeide med regjeringen og arbeidsgiversiden om å få kontroll på det hun beskriver som en ukontrollerbar situasjon i norsk arbeidsliv.

«Hastemøte»

Toppmøtet tirsdag er «hastemøtet» som Eriksson varslet allerede før nyttår at han ville innkalle til. Årsaken til at det kommer i stand først nå er ifølge ham at det har vært vanskelig for alle parter å samles tidligere.

– Vi ser et stadig økende innslag av alvorlig arbeidskriminalitet i norsk arbeidsliv. Det ønsker vi å ta på det dypeste alvor og sette inn tiltak mot. Derfor har jeg invitert partene i arbeidslivet til å diskutere hvordan vi i fellesskap kan iverksette tiltak for å hegne om norsk arbeidsliv, sier arbeidsminister Eriksson til NTB.

Økte strafferammer

Også politisk ledelse i Justis- og beredskapsdepartementet og Finansdepartementet, samt Skatteetaten, Arbeidstilsynet, Nav og politiet være til stede på møtet i arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd tirsdag ettermiddag.

Blant forslagene Eriksson vil legge fram, er skjerpede strafferammer for dem som bryter arbeidsmiljøloven.

– Jeg vil øke strafferammene for alvorlig brudd på arbeidsmiljøloven fra ett til tre års fengsel. I tillegg foreslår vi å innføre fengselsstraff på inntil ett år for alvorlig brudd på allmenngjøringsloven, sier Frp-statsråden.

– På høy tid

NHO og LO ba i vår regjeringen om å komme med tiltak mot sosial dumping og arbeidskriminalitet – et problem de mener er omfattende i norsk arbeidsliv.

– Det er på høy tid at det blir strengere straffer på dette området. Hittil har det vært mer lukrativt å bryte loven, for det har vært minimal risiko for å bli tatt, og straffene har vært ubetydelige, sier LO-sekretær Tinnlund, som har sendt sju konkrete tiltak til statsråden.

Tirsdag vil Eriksson også foreslå å utvide ordningen med koordinerte tilsyn til også å involvere Utlendingsdirektoratet og Nav, samt å svarteliste useriøse firmaer. I tillegg lover han å lytte til forslag som kan gjøre arbeidslivet lettere for seriøse aktører og vanskeligere for kriminelle.

– Jeg håper og er forberedt på at de vil komme med forslag til mange gode tiltak. Alle gode forslag vil bli vurdert, sier Eriksson.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS