Annonse
Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) håper det vil komme mange gode forslag til tiltak mot arbeidskriminalitet på dagens møte. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Arbeidslivstopper møter regjeringen om sosial dumping

Den blå regjeringen har blitt presset fra flere hold om å innføre tiltak mot sosial dumping og kriminalitet i arbeidslivet.

– Vårt ankepunkt har vært at dette er et område som krever at man er på vakt hele tiden, for de useriøse er utrolig kreative når det gjelder å omgå regelverket. Det har vært fullstendig stillstand fra den nye regjeringen på dette området, sier LO-sekretær Trude Tinnlund til NTB.

Hun ser fram til å samarbeide med regjeringen og arbeidsgiversiden om å få kontroll på det hun beskriver som en ukontrollerbar situasjon i norsk arbeidsliv.

«Hastemøte»

Toppmøtet tirsdag er «hastemøtet» som Eriksson varslet allerede før nyttår at han ville innkalle til. Årsaken til at det kommer i stand først nå er ifølge ham at det har vært vanskelig for alle parter å samles tidligere.

– Vi ser et stadig økende innslag av alvorlig arbeidskriminalitet i norsk arbeidsliv. Det ønsker vi å ta på det dypeste alvor og sette inn tiltak mot. Derfor har jeg invitert partene i arbeidslivet til å diskutere hvordan vi i fellesskap kan iverksette tiltak for å hegne om norsk arbeidsliv, sier arbeidsminister Eriksson til NTB.

Økte strafferammer

Også politisk ledelse i Justis- og beredskapsdepartementet og Finansdepartementet, samt Skatteetaten, Arbeidstilsynet, Nav og politiet være til stede på møtet i arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd tirsdag ettermiddag.

Blant forslagene Eriksson vil legge fram, er skjerpede strafferammer for dem som bryter arbeidsmiljøloven.

– Jeg vil øke strafferammene for alvorlig brudd på arbeidsmiljøloven fra ett til tre års fengsel. I tillegg foreslår vi å innføre fengselsstraff på inntil ett år for alvorlig brudd på allmenngjøringsloven, sier Frp-statsråden.

– På høy tid

NHO og LO ba i vår regjeringen om å komme med tiltak mot sosial dumping og arbeidskriminalitet – et problem de mener er omfattende i norsk arbeidsliv.

– Det er på høy tid at det blir strengere straffer på dette området. Hittil har det vært mer lukrativt å bryte loven, for det har vært minimal risiko for å bli tatt, og straffene har vært ubetydelige, sier LO-sekretær Tinnlund, som har sendt sju konkrete tiltak til statsråden.

Tirsdag vil Eriksson også foreslå å utvide ordningen med koordinerte tilsyn til også å involvere Utlendingsdirektoratet og Nav, samt å svarteliste useriøse firmaer. I tillegg lover han å lytte til forslag som kan gjøre arbeidslivet lettere for seriøse aktører og vanskeligere for kriminelle.

– Jeg håper og er forberedt på at de vil komme med forslag til mange gode tiltak. Alle gode forslag vil bli vurdert, sier Eriksson.

(©NTB)

Annonse
Annonse