Arbeidstakerorganisasjoner satser på ledelse

Publisert: 6. januar 2014 kl 10.27
Oppdatert: 6. januar 2014 kl 10.31
OBS: Denne artikkelen er hentet fra dagens papirutgave av Ukeavisen Ledelse. Den er nå tilgjengelig for alle, men snart kommer den til å bli tilgjengelig kun for abonnenter.

– Vi prioriterer betydningen av riktig form for ledelse i vårt arbeidsprogram fordi vi mener det er viktig for å mobilisere all arbeidskraft, samt å oppnå bedre resultater gjennom at alle blir sett og brukt, sier Kollerud til Ukeavisen Ledelse.

Han forteller at organisasjonen, som er en del av YS, har sterke formuleringer på dette i sitt arbeidsprogram.

Der heter det blant annet: «Den viktigste nøkkelen til å løse arbeidskraftutfordringene ligger i den nordiske samarbeidsmodellen, både nasjonalt, og på sektor- og virksomhetsnivå. Den må imidlertid videreutvikles med vekt på kommunikasjon og samspill, mellom ledelse og medarbeidere – både direkte og representativt».

I tillegg fokuserer Delta på at organisasjonen skal «fremme aktivt medarbeiderskap/lederskap som grunnleggende modell i offentlig sektor».

Organisasjonen vil også vektlegge kunnskapsledelse, som innebærer verdsetting og aktiv bruk av den enkeltes kompetanse. I tillegg ønsker Delta å utvikle sine fagtilbud til medlemmer som er ledere.

Tosidig modell

Saken fortsetter under annonsen

Erik Kollerud sier at organisasjonen også har utviklet en egen modell for ledelse, som er basert på demokratisk ledelse gjennom medbestemmelse og medvirking.

– For oss er det viktig å kombinere kollektiv medbestemmelse gjennom tillitsvalgte og et aktivt medarbeiderskap fra enkeltansatte i en demokratisk ledelsesmodell. God ledelse er viktig for våre medlemmer, slik at de både kan yte best mulig og får en bedre arbeidshverdag, forklarer han. 

I tillegg er fokuset på ledelse viktig for å løse utfordringer knyttet til mangel på arbeidskraft innen våre områder, utdyper Kollerud: 

– God ledelse er avgjørende for et godt og inkluderende arbeidsmiljø. Systematisk oppfølging av helse, miljø og sikkerhet med gode systemer for partssamarbeid og medbestemmelse der både ledelse, tillitsvalgte og verneombud er deltakende er nødvendige, sier han. 

Jobb- og karrieretelefon

Delta har, som landets første arbeidstakerorganisasjon, opprettet Delta direkte, som er en servicetjeneste, tilgjengelig fra kl. 08.00-20.00 mandag-fredag. Medlemmer som ringer et femsifret telefonnummer, kan få svar på alle arbeidslivsrelaterte spørsmål.

– I forlengelsen av Delta direkte-tilbudet, som er en stor suksess med tusenvis av henvendelser hver måned, har vi nå satt fokus på medlemmenes jobb- og karriereutvikling. Våre medlemmer kan gjennom Delta direkte få råd om yrkesvalg, studier, jobbutvikling, karriere, etter- og videreutdanning. Vi mener dette er et tilbud som gjør våre medlemmer mer relevante i arbeidslivet og samtidig er et viktig bidrag til at vi oppfyller vår medlemsgaranti om å være en partner i arbeidslivet for våre medlemmer, sier forbundslederen. 

Saken fortsetter under annonsen

 

Tekna: – Ledelse viktig for å nå mål

Økt fokus på ledelse skaper en tydelig og åpen organisasjon, som lettere når sine mål, mener generalsekretæren i Tekna.

Tekna er Norges største akademikerorganisasjon, med nesten 65.000 medlemmer. Generalsekretær Ivar Horneland Kristensen forteller at Tekna prioriterer ledelse høyt, både i drift av egen organisasjon og som faglig tilbud til sine medlemmer. 

– Det å ha dyktige tillitsvalgte og personer som er opptatte av å utvikle seg som ledere er viktig for oss som fagforening. Våre medlemmer sitter også ofte i ulike lederposisjoner i en rekke selskaper. Derfor er ledelse også viktig i medlemmenes karriereutvikling. Vi i Tekna mener at det å ha vært lokal tillitsvalgt er en viktig erfaring som gjør deg til en enda bedre leder seinere i din karriere, sier Horneland Kristensen.

Generalsekretæren mener ledelse er viktig fordi Tekna må opptre som en samlet, tydelig og åpen organisasjon dersom organisasjonen skal kunne nå sine mål. 

– Med 120 ansatte, og over 3500 tillitsvalgte, er det viktig at alle kjenner vår visjon samt våre verdier og mål, for å sikre at vi blir en tydelig organisasjon som bidrar positivt til samfunnsutviklingen, presiserer han.  

Han mener et sterkere fokus på ledelse kan gi bedre forhold for organisasjonens arbeidstakere.

– Siden vi har en del medlemmer som både har vært tillitsvalgte, og som i sin karriereutvikling har kommet over på andre siden av bordet, er ledelse viktig. Som en aktiv arbeidstakerorganisasjon, med fokus på verdien av den norske modellen, så er ledelse viktig for oss. Vi har en betydelig verdi i Norge som bidrar til en verdiskapning ved at vi samarbeider og tar ansvar på jobben. Det er en av de direkte årsakene til både høy innovasjonstakt og produktivitet i Norge, hevder han. 

Han påpeker at denne delen av den norske modellen er sterkt knyttet til ledelse, og den utstrakte formen for medvirkning som preger norske arbeidsplasser. 

– Det sikrer at vi får til omstillinger ved behov, men også at vi leverer gode produkter og tjenester i verdensklasse når det trengs. Derfor er ledelse og forståelsen av de verdiene som ligger i den norske modellen viktig for Tekna, sier Ivar Horneland Kristensen.

 

Finansforbundet: – Bekymret for målingskultur

Finansforbundet har også et ledelsesfokus, og mener det må skilles mellom måling og ledelse.

Forbundsleder i Finansforbundet, Pål Adrian Hellman, forteller at Finansforbundet er særlig opptatt av ledelse og lederskap. 

– I finans er bruk av målinger et utbredt fenomen. Vårt fokus handler om at målinger ikke erstatter ledelse. Vi driver ikke et felttog mot målinger, men ser at måten målinger blir gjennomført på gjør at vi kan stille spørsmål om hva som er måling og hva som er ledelse, sier han til Ukeavisen Ledelse. 

Hellman forteller at det ansettes høyt utdannede mennesker i finansnæringene, og at forbundet derfor er opptatt av at arbeidstakernes selvstendige evner benyttes og verdsettes.

Saken fortsetter under annonsen

– Når man ansetter et menneske, med tanken om at dennes kunnskap og kompetanse er viktig i en bedrift, er det underlig at de selvstendige evnene Per eller Kari er ansatt for ikke benyttes i fullt monn. Vi er bekymret for at målinger også kan komme til å være i strid med regler om god rådgivingsskikk og MIFID. Her mener vi at god ledelse bidrar til å gjøre ansatte gode og i stand til å bedrive god rådgiving og riktige salg til den enkelte kunde, ut-dyper han.

Ledelse er underkjent som god metode for å skape forståelse, eierskap, lojalitet og det å jobbe sammen for et mål. God ledelse gir også gode resul-tater.

Finansforbundet er opptatt av at kvinner og menn skal ha samme muligheter for å bli ledere på alle nivåer.

Vi har mange ledere som medlemmer og vi tilrettelegger egne seminarer og fagdager for disse.  Et tilbud tilpasset ledere er viktig for oss.

 

Forskerforbundet: – Medbestemmelse gir bedre ledelse

Forskerforbundet jobber for en reell økt medbestemmelse for de ansatte.

Saken fortsetter under annonsen

God og riktig ledelse er viktig for Forskerforbundet. Medbestemmelse er særlig viktig på grunn av akademias egenart og forbundet har et eget avsnitt om dette i sitt arbeidsprogram. 

– Akademia må styres gjennom bred involvering av de ansatte. Dette er nødvendig for å sikre akademisk frihet og faglig kvalitet på arbeidet i sektoren, sier leder i Forskerforbundet, Petter Aaslestad.

Forbundet peker på at akademiske institusjoner må styres gjennom bred involvering av de ansatte. Dette er nødvendig for å forvalte den akademiske friheten på en god måte, faglig kvalitet i arbeidet i sektoren og forutsetter at institusjonene har kollegiale organer med innflytelse over faglige spørsmål og prioriteringer.

– Medbestemmelse gir bedre ledelse, klokere avgjørelser og økt gjennomføringsevne i virksomhetene. Forskerforbundet arbeider derfor for at de ansattes medbestemmelse styrkes, ressursene til tillitsvalgte økes og innflytelsen blir reell. Vi går imot ethvert forslag om å frata de ansatte etablerte og avtalefestede rettigheter til medbestemmelse, sier Aaslestad.

Et sterkt fokus på ledelse kan bidra til bedre forhold til arbeidstakerne, og er særlig viktig knyttet til omstillinger. Involvering og forankring. I tillegg er medlemmene opptatte av kvaliteten på arbeidet de gjør. I dag opplever du et tidspress som gjør at forskning og utviklingsarbeid må nedprioriteres til fordel for undervisning og administrasjon. Hovedutfordringene er finansiering, men god ledelse kan også bøte på problemet.

– Under omstillingsprosesser skal det etableres egne avtaler som sikrer tillitsvalgte medbestemmelse på alle nivåer og i alle deler av omstillingen, påpeker Aaslestad.

Forskerforbundet er også bekymret for de rekrutteringsutfordringene sektoren står overfor. 

Saken fortsetter under annonsen

– NAVs ferske bedriftsundersøkelse anslår at Norge mangler 600 universitets- og høyskolelektorer. Det er kritisk, ikke minst fordi mangelen kommer til å øke i årene som kommer som følge av aldersavgang, større studentkull og behov for økt forskningsinnsats. Sektoren trenger en god rekrutteringsstrategi, og det er et viktig lederansvar, understreker forbundslederen.