Ledelse

De siste månedene har Lund møtt tusenvis av ansatte, først og fremst for å forklare hvorfor selskapet må øke lønnsomheten, og hvorfor en nedbemanning må til.

- Det koster å være toppsjef

Statoil-sjef Helge Lund skal kvitte seg med mange ansatte. I slike tider er det viktig å nærme seg medarbeiderne, fremfor å gjemme seg bort, mener han.

Publisert Sist oppdatert

Lund, som nå har sittet ti år som Statoil-toppsjef, forteller i et intervju med Dagens Næringsliv at det kan bli ensomt på toppen, spesielt når vanskelige beslutninger må treffes. Han savner også familie og venner.

51-åringen har nå nest lengst fartstid av lederne for oljegiganten. Han vil ikke avsløre overfor avisen hvor lenge han har tenkt til å bli sittende, men beskriver oljebransjen som en honningkrukke, med et åpent lokk.

Slik er det ikke lenger, og nå må Lund skrelle bort 1400 av de nesten 25.000 ansatte. Åtte milliarder kroner skal kuttes i driftsutgiftene årlig. Det treårige investeringsbudsjettet skal kuttes med 30 milliarder.

- Jeg tror nok at det vil være defensivt av oss å si at vi ikke skulle tatt grep tidligere. Vi har ofte jobbet godt med de underliggende kostnadene i perioder med lav oljepris, men så har oljeprisen igjen tatt seg opp og vi var tilbake på samme tue, uten at vi får de langsiktige effektene, sier Lund til Dagens Næringsliv.

Nå skal det bli slutt på skippertakene. Oljebransjen skal bli mer lik andre bransjer - gjerne som en vanlig norsk eller internasjonal industribedrift, der det jobbes med forbedringer, mener Lund.

De siste månedene har Lund møtt tusenvis av ansatte, først og fremst for å forklare hvorfor selskapet må øke lønnsomheten, og hvorfor en nedbemanning må til.

- Jeg er veldig opptatt av at når det er krevende skal ledelsen gå nærmere, og ikke bort fra de ansatte, sier han til avisen.

Powered by Labrador CMS