Annonse
Konsulenten Ron Friedman bruker TV-kokken Anthony Bourdain som inspirasjon til hvordan man kan få en bedre jobbhverdag. Foto: Lwp Kommunikáció (CC BY 2.0)

Få en god start på dagen

I flommen av tips om hvordan man kan bli mer effektiv i hverdagen har konsulenten Ron Friedman bidratt med et innlegg hos Harvard Business Review hvor han bruker TV-kokk og kokebokforfatter Anthony Bourdain som eksempel.

Innlegget handler om planlegging. På et kjøkken betyr dette eksempelvis at du går igjennom oppskriften, finner frem alt du trenger av redskaper og ingredienser i rette mengder før du i det hele tatt begynner på matlagingen. Kokken planlegger med andre ord oppgaven godt før han begynner. For erfarne kokker er ikke dette bare en tidsbesparende teknikk – det er en mental tilstand. Arbeidsmetoden gjør at kokkene slipper å lete etter ting de har bruk for underveis. De kan rette all oppmerksomhet mot arbeidsoppgaven. De fleste av oss jobber ikke på et kjøkken, men mange av oss har oppgaver som inneholder ulike «ingredienser» og med fordel kan planlegges før vi begynner.

Ron Friedman mener det er lite lurt å starte dagen med å sjekke e-post og lytte til beskjeder. Begge deler stjeler oppmerksomhet og setter oss i et reaktivt modus.

Han anbefaler i stedet å starte dagen med en kort planleggingsøkt. Du kan for eksempel spørre deg selv: Hva må jeg gjøre for å være svært godt fornøyd med egen innsats når jeg forlater kontoret i dag? Dette kan bidra til å skille det man føler haster fra det som virkelig haster.

Neste trinn er å dele kompliserte oppgaver opp i konkrete handlinger. Jo, mer spesifikk du er, jo større er sjansen for å lykkes.

Trinn tre er å prioritere mellom oppgavene du skal gjøre denne dagen. Hvis mulig, start dagen med det som krever mest mental energi. Studier viser at viljestyrken har en tendens til å avta når vi blir slitne.

Når du har brukt 10 minutter på dette, kan du ifølge Friedman gjøre som kokken: Bruke all din oppmerksomhet på de oppgavene du skal løse.

Annonse
Annonse