Ledelse

Ta en kopp kaffe med kolleger og del noen sommerhistorier, så blir starten etter ferien mykere.

Har du oversikten etter ferien?

Drøye 1 av 10 arbeidstagere har ikke oversikt over hva de skal gjøre når de kommer tilbake på jobb igjen etter ferien, viser en spørreundersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

I en undersøkelse Infact har gjort for Dale Carneige Training Norway, svarte 13 prosent av arbeidstagerne som deltok at de ikke har oversikt over hvilke arbeidsoppgaver som venter dem de to første ukene etter ferien. 27,9 prosent svarte at de delvis hadde oversikt. Ingrid Schelderup Bygland i Dale Carneige Training Norge mener at mangelen på oversikt gir et produktivitetstap. Bygland påpeker i en pressemelding at det å planlegge og sette seg mål er viktige hjelpemidler for den enkelte medarbeider.

– Vet man hva man skal gjøre når man møter på jobb igjen kommer man raskt i gang og får ristet av seg av ferieslappheten. Gjør man ikke det, så forblir man i feriemodus lenger, sier hun. Bygland mener at ledere kan gjøre overgangen tilbake til arbeidshverdagen mer oversiktlig gjennom å bidra til at medarbeiderne har klare mål og forventningsavklaringer før ferien starter.

Avisartikler om at det kan være vanskelig å komme igang igjen etter ferien er en gjenganger som årlig dukker opp under titler som «Endelig jobb, eller?», «Ta det med ro etter ferien!» og «Slik takler du å komme tilbake på jobb igjen etter ferien».

Mange av de ekspertene som gir råd i denne typen artikler anbefaler en myk start etter ferien. Psykolog Ane Johnsen Lien i Bjørnson Organisasjonspsykologene sier til NRK at det kan være tøft å komme tilbake til jobb etter ferie.

Slure

Lien viser til at ferietid gir tid til refleksjon, og at man i løpet ferien kanskje har gjort opp status i et større perspektiv. Kanskje er det ting i livet man ønsker å endre på. På toppen av denne typen problemstillinger kommer det faktum at skal man tilbake til hverdagsrutinene. Lien har tro på det å gi seg selv tid til å «slure» litt i begynnelsen, men tror også at man med noen grep kan gjøre overgangen lettere for seg selv.

Rydd før ferien: Ett triks er å bruke de siste dagene før ferien til å rydde litt og få oversikt, ikke bare i fysiske saker og ting, men også slik at du vet hva som møter deg når du vender tilbake fra ferie.

Kortere uke etter ferien: Hvis mulig mener psykologen det kan være lurt å gjøre den første arbeidsuken etter ferien litt kortere. Lar ikke det seg gjøre, så forsøk i alle fall å unngå overtid de første dagene. Legg inn noen pauser og noen åpninger i kalenderen, anbefaler psykologen. Ta en kopp kaffe med noen kolleger og del noen sommerhistorier. Den slags kan bidra til en «myk landing».

Powered by Labrador CMS