Ledelse

Hvor du sitter på kontoret forteller noe om deg

Det finnes noen uskrevne regler for hvem som sitter hvor i kontorlandskap.

Publisert Sist oppdatert

I arbeidslivet har praksisen tradisjonelt sett vært at sjefen har det største kontoret, og at dette er gjerne hjørnekontoret. Det er imidlertid ikke bare størrelsen på kontorene som kan si noe arbeidstageren eller lederen. Også i kontorlandskap er det noen uskrevne regler for hvem som sitter hvor, minner Rhymer Rigby om i en kommentar i The Financial Times.

Hun siterer antropologen Elizabeth Briody og viser til at en av de faktorene som gjør at en kontorplass regnes som bedre enn en annen i kontorlandskapenes verden, er tilgangen på naturlig lys. I mange bedrifter starter folk med kontorplasser med mindre lys midt i lokalene, hvorpå de flytter stadig nærmere vinduene etter hvert som de får mer erfaring.

En annen faktor som bestemmer hva som regnes som en god plass, er muligheten til å kunne jobbe uforstyrret. Kontorplasser i nærheten av printere, toaletter, vanndispensere og kaffemaskiner er ikke veldig populære. Plassene i nærheten av sjefen er imidlertid heller ikke alltid blant de mest populære, mener Mike Phipps, konsulent hos Politics at Work. Dette fordi det kan innebære mer arbeid og press, også i rolige perioder. Medarbeiderne som sitter her blir rett og slett mer synlige.

Powered by Labrador CMS