Mannlig innvandrerungdom velger oftere helse- og sosialfag enn andre. Det kan gjøre noe med arbeidslivet og kjønnsrollemønstre på sikt, mener forskere.

Foto

U.S. Navy

Innvandrerbarn påvirker arbeidslivet

Publisert: 19. desember 2014 kl 09.34
Oppdatert: 19. desember 2014 kl 10.22

Det skriver Aftenposten.

Ifølge avisen er det dobbelt så sannsynlig at en gutt med innvandrerbakgrunn velger helse- og sosialfag, sammenlignet med en gutt med lignende sosial bakgrunn og karakterer – men uten minoritetsbakgrunn. Dette kan rokke ved det kjønnsdelte arbeidslivet på sikt, mener forsker.

Guttene fra innvandrerfamilier velger også i mindre grad mannsdominerte yrkesfag. Det kommer frem i boken «Kjønnsdeling og etniske skiller på arbeidsmarkedet», skrevet av forskere fra Institutt for samfunnsforskning.

– Innvandrermenn er overrepresentert i helse- og omsorgssektoren i forhold til menn ellers. Man kan dermed anta at gutter med innvandrerbakgrunn har flere mannlige rollemodeller i sine familier og nærmiljøer som jobber i helsefaglige yrker enn gutter ellers, og at det har innvirkning på deres utdanningsvalg, sier forsker Liza Reisel ved Institutt for samfunnsforskning til Aftenposten.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at norskfødte med innvandrerforeldre i større grad tar høyere utdannelse enn befolkningen ellers. Og det er jentene med innvandrerbakgrunn som er de ivrigste:

  • Blant 20-åringer i 2012 var 50 prosent av norskfødte kvinner med innvandrerforeldre i høyere utdannelse, mot 45 prosent av kvinnene i befolkningen ellers
  • 33 prosent av norskfødte menn med innvandrerforeldre tar høyere utdannelse, mot 26 prosent av mennene i den øvrige befolkningen (20-åringer)

 

Saken fortsetter under annonsen