Annonse

IOC forlanger særegne lover og regler

«Organisasjonskomiteen vil mest sannsynlig få en form for skattefritak fra de ulike myndighetsnivåene i landet».

Det skriver den internasjonale olympiske komiteen (IOC) i sin kravliste til fremtidige arrangører av OL. Onsdag ble listen på mellom 6000 og 7000 sider med tekniske kravspesifikasjoner offentliggjort av Oslo kommune. Listen har lenge vært holdt skjult for både politikere som skal vedta et eventuell OL i Oslo i 2022 og allmennheten, men ble publisert etter massivt press fra flere politikere og medier, skriver Klassekampen.

Avisen har gjennomgått deler av dokumenter som omhandler finansieringen av lekene. Der står det svart på hvitt at IOC har klare forventninger til at norske lovgivere skal kunne endre skattelovgivningen før et OL.

Ifølge Klassekampen har Oslo-OL 2022 engasjert rådgivningsselskapet Deloitte til å vurdere rettslige aspekter ved å arrangere lekene i Norge.

I et notat fra 6. juni 2013 slår Deloitte fast at Oslo bør jobbe for å få liknende regelendringer som i London. De foreslår derfor at Finansdepartementet setter merverdiavgiften til 0 under OL.

«IOC ble ikke ansett for å levere avgiftspliktige tjenester eller aktivitet i Storbritannia», skriver Deloitte.

Selskapet konkluderer med at IOC etterspør «lovgivning som kan lette avviklingen av et OL i Norge», og ser til London som et eksempel til etterfølgelse. 

Annonse
Annonse