Arbeidsliv

Stadig flere ønsker å nyte pensjonen mens de kan, og tar den derfor ut samtidig som de jobber.

Jobber fullt og tar ut pensjon

Fem ganger så mange som for fire år siden velger å kombinere arbeid og pensjon.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Aftenposten.

79.000 personer mellom 62 og 67 år mottar nå alderspensjon, viser nye tall fra Nav. Det betyr at 28 prosent i denne aldersgruppen er alderspensjonister. For fire år siden gjaldt dette bare seks prosent.

Økningen skjedde etter at pensjonsreformen for fire år siden gjorde det mulig for 62-åringene å starte uttak av alderspensjon fra folketrygden og samtidig ta ut lønn og Avtalefestet pensjon (AFP). Seks av ti alderspensjonister under 67 år er nå samtidig registrert i arbeid.

Bekymret

Ole Christian Lien i Nav er bekymret for at ikke alle kjenner til konsekvensene av å ta ut full pott så tidlig.

– Det er selvfølgelig et valg hver enkelt må gjøre, men jeg er redd en del vil bli skuffet over pensjonsutbetalingene når de slutter å jobbe. En undersøkelse vi gjennomførte i 2013 viste at fire av ti undervurderer konsekvensen av å ta ut alderspensjon tidlig. De trodde ikke pensjonen ville reduseres like mye som den faktisk gjør, sier Lien til avisen.

Vil nyte pengene

En annen NAV-undersøkelse fra 2013 viser at det er flest menn og lavt utdannede som velger å kombinere arbeid med tidlig alderspensjon.

Ni av ti oppgir begrunnelsen om å kunne nyte pensjonen mens helsen er god som den viktigste for å ta ut alderspensjon, selv om de fortsetter i jobb.

Powered by Labrador CMS