Ledelse

Kjønnskvotering hevet kompetansenivået blant menn

Kvinnenes kompetanse holdt seg på samme nivå som før.

Publisert Sist oppdatert

Forskere har studert kompetansenivået blant kvinner og menn etter at regler om kjønnskvotering ble innført blant sosialdemokratene. Ifølge dn.se finner de at kompetansenivået hos mennene er høyere enn det var før kvoteringen. Blant kvinner finner de ingen endring i kompetansenivå som følge av kjønnskvotering.

Det ser ikke ut til at det er slik at den enkelte mann blir smartere av å få flere kvinner i sin nærhet. Forklaringen er snarere at kjønnskvotering gjør at det blir vanskeligere for middelmådige menn å beholde sine posisjoner. Det er mennene med høyest kompetanse som blir værende.

Det er forskerne Johanna Rickne og Olle Folke ved Institutet för näringslivsforskning som har gjennomført studien sammen med Torsten Persson ved Institutet för internationell ekonomi og Tim Besley vid London School of Econimics. Forskerkvartetten har studert kompetanse hos sosialdemokrater som er kommunepolitikere over syv valgperioder, fra 1988 til 2010. De svenske sosialdemokratene innførte i 1993 kvoteringsregelen «varannan damernas». Studien tar for seg effektene av satsningen på kommunal nivå.

Powered by Labrador CMS