Eldre arbeidstakere misliker åpne kontorlandskap mer enn de yngre gjør.

Foto

Shutterstock.com

– Kontorlandskap kan bli effektivitetsdreper

Publisert: 6. juni 2014 kl 09.41
Oppdatert: 6. juni 2014 kl 09.46

Fra tusenårsskiftet og frem til i dag har norske arbeidsplasser blitt mindre i areal, samtidig som arbeidsgiverne har søkt mer åpne og sosiale løsninger for sine ansatte. Åpne kontorlandskaper med konsepter som «clean desk», «free seating», «dynamikkfaktor i åpne landskap» har blitt den moderne og fremtidsrettede norske arbeidsplassen, skriver karrierestart.no.

Mer kreativitet, mindre hierarki, samt mer samhandling, kunnskapsdeling og kommunikasjon har vært argumentere for de åpne kontorlandskapsløsningene.

Den norske arbeidsplassen har krympet med 50 prosent siden 1990-tallet, ifølge interiørarkitekt Elisabeth Paus, som i dag leder interiørarkitektkontoret IARK. Hun har vært engasjert i en rekke av de største norske bedriftenes flytteprosesser de siste årene, og hevder at det er arealeffektiviteten oppdragsgivere er spesielt opptatt av.

– Færre kvadratmeter per hode er selvsagt en ren økonomisk besparelse, men det er skummelt å si at målet med «clean desk» og «free seating» er å spare. Den viktigste besparelsen skjer når jobben blir gjort bedre og mer effektivt ved å velge disse løsningene, sier Paus til D2.

Trenden snur

Ukeavisen Ledelse har tidligere skrevet om at denne trenden er i ferd med å snu. Stadig flere forskningsrapporter kritiserer effekten, og mener den ikke fungerer etter hensikten.

Konsulent Stig Rusti i Fourstep mener bedriftene risikerer en minst like kostbar produktivitetsdreper:

Saken fortsetter under annonsen

– Våre funn tyder på at man satt på spissen risikerer opp mot 30 prosent mindre effektivitet. Veldig mange bedrifter ser utelukkende på besvarelser. Vi kikket på om besparelsene ved en omlegging er reelle. Man kan kanskje halvere husleien og øke bunnlinjen, men vår konklusjon er at vinningen raskt går opp i spinningen, sier han til E24.

Rusti har blant annet kartlagt nytteeffekten på oppdrag fra en ingeniørbedrift som leverer tjenester til offshorebransjen. Funnene fikk bedriften til å delvis legge planene på is.

– Det er interessante funn som er underbygget av mange andre undersøkelser. Åpne kontorfellesskap gir helt klart et stort tap av effektivitet. Det er det ikke tvil om, sier han til nettstedet.

Ifølge Rusti er det også forskjell på hvordan arbeidstakerne takler de åpne kontorlandskapsløsningene. Dybdeintervjuene han gjennomførte viste at de eldre satte minst pris på planene, mens de yngre var mer omskiftningsvillige. Ifølge Rusti var en av svakhetene ved undersøkelsen at dette slo ut i ulik effektivitet blant de ulike aldersgruppene.

– Dette er todelt. Undersøkelsen viste helt klart at eldre arbeidstakere synes dette var noe herk. De er mindre tilpasningsdyktige, og ønsker at ha ting slik det alltid har vært. De yngre arbeidstakerne hadde en mer positiv holdning, noe som handler om at de er mer vant og opplært til åpne kontorlandskap, sier han.