Ledelse

Kritikk kan hindre endring

Når du kritiserer noen, gjør du det vanskeligere for vedkommende å endre seg.

Publisert Sist oppdatert

Det mener Daniel Goleman, som jobber med forskning på emosjonell intelligens i organisasjoner ved Rutgers University. I et blogginnlegg hos Harvard Business Review skriver han blant annet om hvordan to ulike innganger på en samtale kan utgjøre en stor forskjell:

«Hvis alt gikk på skinner i livet, hva ville du da gjøre om ti år?» Hvis en samtale starter med den typen spørsmål, bidrar det til å åpne samtalen. Du kan se etter nye muligheter og reflektere over hva som betyr mest for deg.

Tenk deg så en annen inngang på samtalen, hvor du får høre hva som er galt med deg og hva du må gjøre for å fikse deg selv. Dette bidrar til å lukke samtalen. Du kommer på defensiven og begynner å snevre inn mulighetsområdet ditt.

Noe å tenke på, mener Goleman. Ikke minst for ledere som skal ha medarbeidersamtaler med ansatte.

Dette betyr ikke at ledere skal la være å veilede medarbeidere som ikke ser hva som ikke fungerer, men det kan være lurt å være seg bevisst hvordan man legger opp en samtale. Åpner du opp for en god samtale eller lukker du døren for nye muligheter?

Goleman viser i bloggen sin til ulike typer forskning som er gjort på feltet, og konkluderer som følger: Ikke fokuser bare på svakheter. Fokuser på håp og drømmer.

Powered by Labrador CMS