Ledelse

– Mangelen på kvinnelige ledere i næringslivet handler mye om kvinner selv, mener NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Kvinnelige ledere: – Glasstaket er borte

NHO-sjef Kristin Skogen Lund får støtte av forskere og andre ledere når hun hevder at det er hva kvinnene selv ønsker å yte som avgjør om de blir ledere.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Aftenposten.

Skogen Lund sier til avisen at det er en myte at det fortsatt finnes et glasstak som gjør at kvinner stenges ute av gutteklubben Grei, og må jobbe dobbelt så hardt for å bli tatt seriøst.

– Jeg tror mangelen på kvinnelige ledere i næringslivet handler mye om kvinner selv. Mange er ikke villige til å yte det som kreves, sier hun til Aftenposten.

Hun får støtte av sosiolog og kjønnsforsker Anne Grethe Solberg i Gender Consulting, som blant annet har jobbet med å få frem kvinnelige ledere.

– Jeg støtter Skogen Lunds synspunkter 100 prosent. Det har vært en enorm utvikling i arbeidslivet det siste tiåret. Talentfulle jenter som tar utdanning og vil satse, stoppes ikke av mannlige nettverk. Men du må være villig til å leve et strukturert liv og gjøre avtaler med far om hvem som henter i barnehagen, sier hun til avisen.

Næringslivsleder, investor og tidligere NHO-president, Jens Ulltveit-Moe, mener glasstaket var et riktig begrep for 20 år siden.

– I dag tilhører glasstakbegrepet historien, sier han til avisen.

Ikke alle er enige med Skogen Lund. Prorektor ved Universitetet i Oslo, Ruth Vatvedt Fjeld er ikke like sikker på at glasstaket er borte.

– Jeg mener det er for lettvint å si at kvinner mangler vilje til å yte det som kreves i lederstillinger. For mange kvinner er det reelle hindringer som er årsaken. Hvis man som kvinne skal komme seg opp og frem, så hjelper det å være søt og snill – og å kunne flørte litt. Fortsatt er det jo flest middelaldrende menn som foretar ansettelser, sier hun til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS