Annonse
Begrepet narsissisme stammer fra den greske myten om ynglingen Narkissos som så sitt eget speilbilde i vannet og ble så forelsket at han ble dømt til å tæres hen og dø. Foto: Utsnitt fra John William Waterhouse: Echo and Narcissus (via Google Art Project)

Narsissister lyktes best i jobbintervjuer

Dette kom frem i en studie gjort av psykologiprofessor Del Paulhus fra the University of British Columbia i Canada.

Funnene indikerte at jobbsøkere fra kulturer som verdsetter ydmykhet høyt, herunder noen asiatiske kulturer, kunne ha vanskelig for å lande jobber i Nord-Amerika.

Paulhus sier i en pressemelding at et jobbintervju er en av de få sosiale situasjonene hvor narsissistisk adferd, som det å skryte, skaper et positivt inntrykk. Vanligvis er ikke den typen oppførsel positivt, særlig ikke hvis det skjer flere ganger. 

Filmoppptak fra intervjuene som ble studert viste at narsissistene hadde en tendens til å snakke om seg selv, søke øyekontakt, spøke og spørre intervjueren om flere spørsmål. Resultatet var at de ble sett på som attraktive kandidater til stillingen.

Paulhus mener at intervjuere bør forsøke å se bak kulturelle forhold for å vurdere jobbsøkerens individuelle kvalifikasjoner. Istedenfor å la seg blende av glitrende sjarm, må intervjuerne analysere mulighetene for at kandidaten passer inn i organisasjonen på lang sikt.

Narsissisme betyr egentlig sykelig eller skadelig selvnytelse. Begrepet stammer fra den greske myten om ynglingen Narkissos som så sitt eget speilbilde i vannet og ble så forelsket at han ble dømt til å tæres hen og dø. I dagligtale brukes narsissisme nærmest synonymt med selvopptatthet, skriver Store norske leksikon.

Annonse
Annonse