Annonse
NHO, Virke og LO står sammen i protest mot å øke fribeløpet for momsfri netthandel fra 200 til 500 kroner. Foto: Shuttertock.com

NHO, Virke og LO sammen mot netthandelforslag

– Forslaget er som å stille seg opp på Gardermoen og dele ut en hundrelapp til alle som har handlet i utlandet, sier NHO-sjefen på NHOs nettsider.

Regjeringens forslag om å øke fribeløpet fra 200 til 500 kroner har ført til store protester og engasjement. I statsbudsjettet for 2015 vil regjeringen øke fribeløpet fra 200 til 500 kroner.

– Bare i vår bedrift kan dette bety et tap på 200 av 600 arbeidsplasser, forteller Ole Vinje, konsernsjef i Komplett.no til NHO.

I tillegg er et ferdig planlagt nybygg til 2–300 millioner nå skrinlagt.

NHO, Virke og LO mener fribeløpet gir en stor konkurransefordel for utenlandske nettbutikker, som altså skal slippe å betale 25 prosent merverdiavgift, slik alle norske nettbutikker og butikker må.

De tre organisasjonene møttes nylig hos bedriften Komplett. De står samlet mot regjeringens forslag.

Bortfall av virksomheter

– Vi tror man vil få en veldig sterk økning i netthandel og bortfall av norske virksomheter, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO til NRK Dagsrevyen.

Gerd Kristiansen, leder for LO, er også redd for konsekvensene av et økt fribeløp.

Tidligere denne uke ble det også klart at KrF sier nei til forslaget.

NHO Handel har lenge jobbet for at 200-kronersgrensen ikke skal heves til 500 kroner.

– Helst vil vi fjerne frigrensen, slik svenskene har gjort, sier Bjørn Næss, adm. direktør i NHO Handel på organisasjonens hjemmesider.

– Det er når man begynner å se på ringvirkningene at det blir galt for norske arbeidsplasser, sier hun til NRK.

Annonse
Annonse