Annonse
Ståle Solbakken er en av flere norske trenere som har prøvd seg som trenere i utlandet – uten suksess. Her som trener for Köln, der han fikk sparken så det suste, ifølge ham selv. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Norske fotballtrenere har lite å juble for internasjonalt

VG skriver at Trond Sollied er det nærmeste vi kommer en fotballtrener av internasjonalt format. Sollied er den eneste norske treneren som kan vise til topp resultater – med Gent, Brugge og Olympiakos. Disse resultatene ga ham et hett navn i europeisk fotball i perioden 1999–2005.

Etter dette gikk det imidlertid med Sollied som det har gjort med så mange norske trenere: De fikk sparken, enten som følge av for svake resultater eller ofte på grunn av at de ikke har klart å omsette sine ideer i praksis ute på banen.

Sverige har hatt Svennis, som har oppnådd gode resultater i Italia og England. Norge venter fortsatt på sin internasjonale trener i toppklasse. Det har ikke manglet på forsøkene de siste 20 årene: Per Brogeland, Egil «Drillo» Olsen, Jørn Andersen, Kjetil Rekdal, Ståle Solbakken, Ole Gunnar Solskjær, Henning Berg og nå Ronny Deila.

Ifølge VG er fansen til klubbene som rekrutterer norske trenere skeptiske til disse på grunn av at Norge er en lilleputtnasjon i fotball.

Både Ronny Deila og Henning Berg har hatt det tøft den første tiden i Skottland og Polen, selv om Berg nylig har fått et oppsving etter en Champions League-kvalikseier mot nettopp Deilas Celtic nylig.

Trond Sollied har hatt åtte trenerjobber utenfor Skandinavia i sin karriere. Ståle Solbakken har hatt to. Sistnevnte måtte ha livvakter mot slutten av sin periode i den tyske klubben Köln.

Tiden vil vise om fremtidige norske trenere slipper å måtte si som Ståle Solbakken til media:

– Jeg har fått sparken så det suser. Men jeg kan ikke si noe mer nå. Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg har fått sparken og er forbannet, sa han til TV 2 etter sin avskjed fra Köln.

Annonse
Annonse