Ledelse

Økte produksjon og trivsel

Helhetlig system og tydelig lederskap økte produksjon og trivsel, viser studie av 44 fabrikker på fem kontinenter.

Publisert Sist oppdatert

Torbjørn H. Netland har tatt doktorgrad ved NTNU på temaet bedriftsspesifikke produksjonssystemer og ledelse av produksjonsforbedring i globale firmaer. Sagt med andre ord: Det handler om at bedrifter kan bedre produksjonen ved å innføre et helhetlig system.

Målet med å innføre slike helhetlige systemer er å forbedre kvaliteten på produktet, presisjonen på leveransene, produktiviteten, miljøpåvirkningen og arbeidernes trivsel og sikkerhet, skriver NTNU i en artikkel hos forskning.no.

Netland har forsket på innføringen av Volvo Production System i 44 av fabrikkene til Volvo. Han har blant besøkt fabrikker i India, Brasil, Kina, Norge, Sverige, Frankrike og Sør-Afrika. Hans erfaring er at det finnes lokale kulturforskjeller, men at Volvo-kulturen er sterk, om du er i Bangalore eller i Sverige. Volvo har sin måte å gjøre tingene på.

Forskeren finner at innføringen av et helhetlig system i Volvo økte produksjonen og bedret trivselen. Netland sier til forskning.no at han mener at andre kan lære to ting av Volvo: System og tydelig lederskap.

Tydelig lederskap betyr i denne sammenhengen å ha et klart budskap om hvordan ting skal gjøres, men handler også om å få folk til å jobbe sammen mot et felles mål. Forskeren mener for øvrig at det er en fordel for Volvo at de har utviklet systemet sitt selv. Det gir mer eierskap hos de ansatte enn om konsulenter hadde kommet inn med ferdige løsninger.

Powered by Labrador CMS