Opphetet debatt om ledelse

Publisert: 3. november 2014 kl 20.56
Oppdatert: 4. november 2014 kl 09.55

Den danske psykologiprofessoren Svend Brinkmann ga tidligere i høst uten bok der han retter kritikk mot selvutviklingsbransjen. Han er kritisk til holdninger som tilsier at vi hele tiden skal omstille oss og utvikle oss, blant annet ved hjelp av coaching og positiv tenkning. Blant rådene han gir, er: Undertrykk følelsene dine, ta på deg nei-hatten og slutt med å kjenne for mye etter hvordan du har det.

I et innlegg i ledelseidag.dk tar Hans Henrik Knoop, lektor ved Insitut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitetet og forsker i positiv psykologi, kraftig til motmæle mot Brinkmann og rådene han gir i boken.

Rådene Brinkmann har gitt er spissformulerte, og Knoop viser til at Brinkmanns oppfordring om å «ta et oppgjør med tidens utviklingstrang» kan tolkes som at mennesket ikke har noen innflytelse. Knoop tror riktignok ikke at det er dette Brinkmann mener, men viser til at det er denne typen holdninger han ender opp med å bidra til hvis noen faktisk tar rådene hans alvorlig.

Les mer om Brinkmann og rådene han gir i dette intervjuet hos ledelseidag.dk.

Knoop mener for eksempel at Brinkmanns råd om at man skal slutte å kjenne så mye etter hvordan man har det, er horribelt sett i et moralsk perspektiv. Dette fordi man mister sin samvittighet hvis man ikke lenger skal kjenne etter hvordan man har det og påvirkes av ting. Brinkmanns råd om å undertrykke følelser, omtaler Knoop som å miste situasjonsfornemmelsen og et råd egnet primært for barn som ikke kan styre seg.

Rådet om at man skal ta nei-hatten på, beskriver Knoop som et råd for folk som ikke kan tenke selv. En av grunnene til at han reagerer på dette rådet, er at han mener at det antyder at det er god idé å bestemme seg for om man vil si ja eller nei allerede før man har tenkt seg om.

Les hele Knoops kritikk her.

Saken fortsetter under annonsen

Knoop bruker i sin kritikk av Brinkmann ord som «fordummende» og «uetisk». Brinkmann har svart på Knoops kritikk og skriver at Knoops angrep på boken hans som en av de mest bisarre tekstene han har lest.

Les Brinkmanns svar her.