Overlevelsesguide for kvinner i styrer

Publisert: 6. mars 2014 kl 09.12
Oppdatert: 6. mars 2014 kl 09.28

En av de store kvinnedebattene som har gått i Norge de siste 10-15 årene er debatten om kvinner i styrer. Den lave kvinneandelen i styrene førte til slutt til at det kom en lov om kjønnskvotering i styrene i allmennaksjeselskapene (ASA-ene).

Loven sier at det skal være minst 40 prosent representasjon av både kvinner og menn i ASA-styrene. I kjølvannet av loven er det kommet flere studier om effektene. Flere har forsøkt å finne ut om bedriftene er blitt mer lønnsomme etter at kvinnene kom inn i styrene, men her spriker funnene. 

Les: Kjønnskvoteringens pris

Professor Morten Huse ved Handelshøyskolen BI har gjennomført flere studier der han spør om endringer i styrene har resultert i endringer i selve styrearbeidet. Handelshøyskolen BI presenterer i sitt magasin BI Business Review en oppsummering av funnene.

Mer effektive styrer

Huse har funnet at flere styrekvinner gir økt satsing på kompetanseutvikling i styret. Videre viser studiene at en høy kvinneandel demper konfliktnivået i styrerommet. Dette gjør styrene mer effektive.

Flere kvinner i styret bidrar til å utløse flere meninger. De bidrar også til at hele styret stiller bedre forberedt og er mer engasjert. Dette har ifølge Huse bidratt til endringer i organisasjonene som fremmer innovasjon.

Saken fortsetter under annonsen

En eller to kvinner i styret utgjør ingen forskjell, viser Huses funn. Det må minst tre kvinner til ved styrebordet, for at det skal være duket for mer innovative organisasjoner.

Ifølge BI-professoren kan kjønnsbalanse i styrer bidra til økt verdiskaping. Skal det skje, må imidlertid styrene vite å utnytte styremedlemmens mangfold og kompetanse på en god måte. Styret må jobbe som et team og ha felles mål, ikke opptre som en gruppe individer.

Overlevelsesguide

Styreforskeren mener det er potensial for å forbedre styrearbeidet i de fleste organisasjoner. Huse har forsket på styrer og undervist i praktisk styrearbeid i 25 år. Han har utarbeidet 10 praktiske råd til den som skal gå inn i en styreposisjon.

Loven om kjønnskvotering i styrene har gjort at mange av de nye styremedlemmene i ASA-ene de siste årene har vært kvinner. Handelshøyskolen BI har i BI Business Review kalt de 10 rådene om styrearbeid en overlevelsesguide for kvinner i styrer. De presiserer imidlertid at rådene er like aktuelle for menn.

  1. Sett deg godt inn i virksomheten. Du må forstå hva formålet med virksomheten er.
  2. Bli kjent med bedriftens sterke og svake sider. Utvikl din egen oppfatning.
  3. Finn ut hvilke oppgaver dette styret bør vektlegge for å bidra til verdiskaping og oppfylle virksomhetens formål. Ikke ta det for gitt at styret har bestemte måter å skape verdier på.  Få en diskusjon i styret om hvorfor styret er der. 
  4. Tenk gjennom hvordan du kan bidra for å skape verdier i bedriften.
  5. Gjør deg tanker om styrker og svakheter hos de andre styremedlemmene. Vær kritisk og tenk grundig. Prøv å forstå hvordan dere sammen kan gjøre bedriften bedre. 
  6. Finn samtalepartnere i styret – se gjerne på dem som mentorer.
  7. Styrearbeidet finner ikke bare sted på styremøtene, i styrerommet og mellom styremedlemmene. Det er viktig at du er godt forberedt – langt utover det å lese styrepapirer.
  8. Gjør deg kjent med aktuelle styrestrukturer, styreinstrukser og arbeidsbeskrivelse for daglig leder. Spør gjerne om hvorfor de aktuelle strukturene er valgt og om de eventuelt kan endres.
  9. Det finnes mange styrer som fungerer bra, men alle styrer kan fungere enda bedre. Et styre som ikke hele tiden utvikles, vil lett bli dysfunkjonelt. Bidra til at det gjennomføres regelmessige, grundige og formelle styreevalueringer. Pass på at evalueringsresultatene følges opp.
  10. Trekk på lærdommer fra styrearbeid i ulike sammenhenger. Alle styrer og bedrifter er forskjellige, men erfaringer og tips fra styrer i andre typer virksomheter er viktige. Det er mulig at styrer i børsnoterte foretak har mer å lære av styrearbeid i frivillige organisasjoner enn omvendt.