Nyskaping

Baby hilser på en av beboerne på Attendo Paulus Sykehjem

Rullestol, barnevogn og kaffe latte

Ledelsen på Attendo Paulus sykehjem inviterte favoritt­kafeen til å drifte kantinen sin. Resultatet ble et grensesprengende eksempel på sosialt entreprenørskap.

Publisert Sist oppdatert

De var allerede erfarne gründere, partnerne Ola Refsnes og Kati Schauer står bak det populære kafekonseptet Liebling på Grünerløkka. Ledelsen ved naboen Attendo Paulus sykehjem var så glad i kafeen at når driften av kantinen deres skulle settes ut, gikk de like greit rett over veien og spurte naboen om de kunne tenke seg å ta over.

– Umiddelbart var vi skeptiske, men samtidig syntes vi forespørselen var spennende, sier daglig leder Ola Refsnes.

Da de endelig takket ja, var det klart at konseptet måtte bli litt annerledes enn den vimsete retro-stilen som paret rendyrket i Liebling. Attendo som driver Paulus Sykehjem gav dem fritt spillerom til å innrede som de ville. Navnet på kafeen ble «Kanskje kommer kongen».

– Vi likte Knutsen og Ludvigsen og tenkte at alle gamle liker «kongetema», dermed måtte det bli royal veggpryd og innredning som i bestemors stue, sier Refsnes.

Kafeen åpnet i høst og har blitt godt besøkt, særlig av barselgrupper og elever ved Foss videre­gående skole.

– Vi dro nytte av tidligere gründererfaring, særlig når det gjaldt leverandører og kontakter. Samtidig var det litt som å begynne helt på nytt. Vi måtte finne andre priser og annen mat enn i vårt første konsept.

Konseptet lever av ildsjelene bak, som stadig kommer opp med nye ideer for å samle folk. Denne uken arrangerte sykehjemmet en egen strikkekveld i kafeen for alle interesserte og Røde Kors har tatt skritt for å mobilisere besøksvenner til å ta turen innom på dagtid.

– Kulturarbeiderne på sykehjemmet er utrolig flinke til å aktivisere beboerne. Vi har blant annet hatt egne italienske filmkvelder med fremvisning av Cinema Paradiso, forteller Refsnes.

Sosialt entreprenørskap

Det kan være utfordrende å drive kafé på Grüner­løkka; det er mange som slåss om de samme barne­vognene. Ola og Kati er typiske sosiale entreprenører ved at hovedmotivasjonen ikke er profitt, men å få til noe fint for andre.

– Vi håper å gå i null på litt sikt, sier Refsnes. Lunsjkundene kaster ikke mye av seg, men til våren åpner de uteservering med alle rettigheter og bocciabane langs Akerselva som kan gi flere inntekter.

Geir Hansen i Attendo er svært fornøyd med tiltaket.

– Sosialt entreprenørskap krever samfunns­ansvar og idealisme fra begge parter. Det fordrer et intenst ønske om å skape sosial ­merverdi, ­samtidig som man kan leve av det. Begge ­aktører må forstå hverandres behov og være villig til en god porsjon pragmatisme for å kunne finne fellesnevneren. Husleie og strømutgifter blir «­byttet» mot åpningstider og eventuell forkjørsrett hvis sykehjemmet har egne større ar­rangementer eller når sykehjemmet låner ut lokaler til for eksempel lokale korforeninger, sier han.

Inviter inn lokalsamfunnet

Refsnes vil anbefale andre sykehjem å invitere inn private aktører med lokal forankring.

– Absolutt. Men man må huske på at det er en terskel for mange å ta de første skrittene inn i resepsjonen og videre inn i en kafé i et så institusjonelt miljø som et sykehjem. For oss har det vært viktig å ha en god dialog med ledelsen av hjemmet, sier han.

Attendo er så fornøyd at de på sin side er i ferd med å etablere lokale kontakter for å kopiere suksessen ved et av sine andre sykehjem, Hovseterhjemmet på røa i Oslo.

– Vi mangler den tette kontakten med skoler og barnehager som Paulushjemmet har bygget opp over tid, så herved søkes barselgrupper på Røa, annonserer Hansen.

Powered by Labrador CMS