– Noe av dette er veldig enkelt. Det er bare å gjøre det. Noen endringer vil ta litt tid, sier moderniseringsgeneral Jan Tore Sanner.

Sanner har fått 1200 forslag til avbyråkratisering

Publisert: 11. november 2014 kl 08.57
Oppdatert: 11. november 2014 kl 10.38

Etter at kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner satte i gang høstjakta på unødvendig byråkrati har det kommet inn 1200 forslag som kan bidra til å avbyråkratisere norsk forvaltning, sendt inn av de offentlige etatene selv.

Forslagene strekker seg fra alt til forbedringer av lønns- og tidsregistrering til en mindre byråkratisering organisering av klageadgangen. Et annet forslag er innføring av resultatlønn for landets politimestere.

Noe lettere enn annet

Moderniseringsgeneral Sanner understreker at det varierer hvor lette disse forslagene vil være å gjennomføre.

– Noe av dette er veldig enkelt. Det er bare å gjøre det. Noen endringer vil ta litt tid. Og på noen områder er det målkonflikter. Det som en etat mener er en tidstyv, vil for andre handle om personvern, regnskap eller styring, sier han til Aftenposten.

– Lettere sagt enn gjort

Byråkratiforskere mener derimot det kan være lettere sagt enn gjort å gjennomføre endringene som de offentlige etatene selv foreslår. Professor Åse Gornitzka ved Universitetet i Oslo understreker at byråkrati i seg selv ikke er et onde. 

Saken fortsetter under annonsen

– Det er vel heller slik at demokratiet er avhengig av et velfungerende byråkrati. Det er mulig å gjøre reformer i forvaltningen, men det er vanskeligere gjort enn sagt, sier hun. 

Derimot understreker Kristin Reichborn-Kjennerud ved Høgskolen i Oslo og Akershus at det er viktig at de målingene som gjøres faktisk oppleves som relevante for de som måles. 

– Dersom måleindikatorene er dårlige og ikke reflekterer viktige sider ved virksomheten blir dette symbolsk og formalistisk. Samtidig kan ikke staten bare gi folk penger uten å kontrollere hvordan de brukes, understreker hun.