Ledelse

Se opp for denne beslutningsfellen

Ubesluttsomhet kan være verre enn å ta en gal beslutning.

Publisert Sist oppdatert

Det mener Jack Zenger og Joseph Folkman, henholdsvis toppsjef og president i konsulentselskapet Zenger/Folkman. I et innlegg hos ceo.com skriver de om en undersøkelse de har gjort av data på 50 000 ledere der hensikten var å finne forskjeller mellom ledere som hadde tatt svært gode og svært dårlige beslutninger. Konsulentene mener å gjennom undersøkelsen ha identifisert ulike typer adferd som bidrar til at ledere ikke tar så gode beslutninger som de kunne ha gjort. I innlegget sitt skriver de om flere beslutningsfeller. En av dem handler om ubesluttsomhet og mangel på selvtillit.

Ved store beslutninger kan man måtte forholde seg til store datamengder, og det kan ta lengre tid enn forventet å få frem rapporter og analyser. Dette kan gjøre at beslutninger blir utsatt, noe som igjen kan føre til at sjanser glipper. Konsulentene viser til at krever det mot å se på dataene, vurdere konsekvensene og deretter gå videre. Ofte kan ubesluttsomhet slå verre ut enn å ta en gal beslutning, skriver Zenger og Folkman.

De to viser til at ubesluttsomhet også kan føre til at folk blir sittende fast i fortiden. Kanskje bruker lederne da gamle data og/eller prosesser de alltid har brukt. Det er imidlertid ikke gitt at metoder og prosesser som fungerte i fortiden også vil fungere i nåtid og fremtid.

Mangel på selvtillit og fremdrift kan imidlertid også skyldes ren latskap, hevder Zenger og Folkman. Fakta og antagelser sjekkes ikke. Ekstra informasjon hentes ikke inn. Konsulentene mener at denne typen latskap kan skyldes at folk er slurvete og at de ikke tar fullt ansvar for de valgene de tar.

Å ta gode beslutninger innebærer ifølge skribentene altså å støtte seg på innspill fra andre, data og analyser, men det krever samtidig at man finner en måte å handle raskt, selvsikkert og uavhengig på når dette er nødvendig.

Powered by Labrador CMS