Si opp ansatt som mister sertifikatet?

Publisert: 28. mars 2014 kl 10.16
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Spørsmål: Vi er et transportselskap hvor en av våre sjåfører nettopp ble fratatt førerkortet etter en massiv fartsovertredelse, begått utenfor tjeneste ved kjøring i privatbil. Så vidt vi har skjønt er inndragningstiden som er aktuell nærmere 1 år. Representerer dette oppsigelsesgrunn?

Trafikksjef

Svar: Ja, formodentlig. Et såpass langvarig tap av sertifikat for en yrkessjåfør vil være oppsigelsesgrunn. Utgangspunktet er da at arbeidstaker på grunn av egne – og her straffbare – forhold har satt seg i den situasjon at han ikke lenger kan oppfylle sin del av arbeidsavtalen. Som utgangspunkt er det hans risiko.

Hadde det dreid seg om en kortvarig inndragning, på for eksempel tre måneder, kunne forholdet stilt seg annerledes, særlig hvis bedriften uten særlig vansker kunne plassere han i annet arbeid i mellomtiden. Et helt år er etter vårt skjønn såpass lenge at det neppe er et alternativ man bør vurdere. Det hører med at man også må legge inn en betraktning for alder og tjenestetid hos arbeidstageren. Jo eldre han er og jo lengre han har vært ansatt, jo større toleranse bør man utvise med hensyn til å få til omplasseringer midlertidig. Men ett år er en lang inndragningstid.

SBDL v/advokat Arvid R. Ødegård

Saken fortsetter under annonsen