Ledelse

Sjefer klarer ikke å endre så mye på rollekonflikter – for eksempel konflikten mellom forventninger fra jobben og forventninger fra familien.

Sjefer forandrer seg ikke

Ledere som opplever rollekonflikter sliter med de samme konfliktene mange år etterpå, viser en ny norsk studie.

Publisert Sist oppdatert

Forskere ved Universitetet i Stavanger har studert lederes opplevelse av tre typer rollekonflikter.

  • Jobb-hjem-konflikter: Forventninger på jobben kan kollidere med forventningene til at man skal være en god ektefelle og mor eller far.
  • Jobb-jobb-konflikter: Motstridende krav fra for eksempel eierne på den ene siden og de ansatte på den andre.
  • Konflikter mellom ledernes etiske standarder og arbeidsoppgaver: Kan eksempelvis oppstå hvis man presser frem rask levering på bekostning av kvalitet.

577 ledere på ulike nivåer deltok i studien, og funnene viste at alle de tre konflikttypene holdt seg overraskende stabile over tid, skriver forskning.no i en omtale av studien.

Lederne svarte på spørsmål fra forskerne i 1999, 2002 og 2011, og det viste seg at ledere ofte slet med de samme rollekonfliktene i 2011 som de gjort i 1999.

– Ledere framstår mindre foranderlige enn vi har trodd, sier professor i sosiologi Knud Knudsen ved Universitetet i Stavanger, til forskning.no.

Ifølge forskerne oppleves imidlertid ikke rollekonflikter kun som noe negativt. Rollekonfliktene kan oppleves som en bekreftelse på deg selv som person. Du føler deg betydningsfull og ettertraktet i flere leirer.

Powered by Labrador CMS