Ledelse

Noen få kvinnelige toppledere i USA har tatt noen veldig risikofylte oppdrag, og dermed oppsto myten om glass-stupet, mener Per-Ola Karlsson i konsulentselskapet Stragegy&.

Skifter oftere ut kvinnene

Kvinnelige toppledere skiftes oftere ut enn menn, viser internasjonal studie.

Publisert Sist oppdatert

Det internasjonale konsulentselskapet Stragegy& har analysert utskiftning av toppsjefer i verdens 2500 største, børsnoterte selskaper. Tallene viser at i løpet av de ti siste årene har 38 prosent av de kvinnelige toppsjefene mistet jobben. I samme perioden var det betydelig færre, 27 prosent, av de mannlige toppsjefen som opplevde det samme, ifølge Daily Telegraph.

Mange har ifølge avisen pekt på et fenomen som er blitt kalt glass-stupet, som en mulig forklaring. Det vil si en teori om at kvinner først og fremst blir satt til å lede virksomheter som er i krise. I en krise øker sannsynligheten for å feile. Eller, som det sies i artikkelen i Daily Telegraph: Kvinnene blir dyttet utfor et glass-stup.

Det er blitt stilt spørsmål ved om Jill Abrahamson, tidligere sjefredaktør i the New York Times som nylig gikk på dagen, er ett av ofrene for det såkalte glass-stupet. Her skal det imidlertid også ha vært spekulert i om styret opplevde henne som person som for frampå og konfronterende. Hva som er den egentlige historien bak Abrahamsons avgang er ennå ikke kommet ut.

Begrepet glass-stup henspeiler til et begrep som har vært mye brukt i diskusjonen rundt kvinnelige ledere; glasstaket. Glasstaket var et bilde på det man mente var usynlige hindre som forhindret kvinner fra å nå topplederstillinger. Her i Norge har sosiolog og forsker Anne Grethe Solberg i sin doktorgrad konkludert med at glasstaket som forhindret kvinnelige mellomledere å nå toppen er borte. I studiene sine fant hun at de samme karrieremekanismene gjelder for både kvinner og menn.

Powered by Labrador CMS