Ledelse

Snakke i forsamlinger?

Et par vanlige feil selv drevne talere gjør.

Publisert Sist oppdatert

Business Strategy Insider har snakket med et knippe eksperter på talekunst og bedt dem om å peke ut de vanligste tabbene til erfarne talere. På verstinglisten finner vi blant annet disse uvanene, skriver entrepreneur.com:

  • Gjentagelse av ord eller deler av ord. Overdreven bruk av fyllord.
    I dagligtale legger vi gjerne ikke merke til fyllord og fraser som «eeh», «ikke sant» og «mm». Hvis slike ord og fraser brukes for ofte i profesjonell sammenheng stikker de seg imidlertid ut og blir lagt merke til. John West, leder for taledivisjonen ved New York Speech Coaching, sier til Business Insider at folk gjerne legger inn denne typen lyder i tale fordi de frykter at de vil miste lyttere hvis de tillater seg å ta en pause. Det er imidlertid det motsatte som skjer, skal vi tro West. Ifølge konsulenten er det de talerne som hyppig bruker slike lyder i tale som først mister sitt publikum. En velplassert pause kan derimot trigge lytternes oppmerksomhet.
  • Snakker for fort.
    Å snakke for fort er en vanlig effekt av å det å være nervøs. Det er vanskelig å følge en taler som snakker i et heseblesende tempo. Dette gjelder særlig under presentasjoner, hvor det er viktig å være klar. Susan Finch, en annen taleekspert fra New York, har erfart at rask tale ofte ledsages av mumling og svelging. For å komme problemet til livs, pleier hun å råde kundene sine til å ta et dypt innpust før de begynner å snakke. Denne enkle handlingen skaper ifølge Finch naturlige pauser i talen og er til hjelp for taleren når det kommer til å sakke på tempoet.
Powered by Labrador CMS