Arbeidsliv

Stresset ned i ferien?

Feriestress kan eliminere de positive effektene av å reise bort på ferie.

Publisert Sist oppdatert

Tilbake på jobb igjen etter ferien? Eller nyter du fremdeles friheten? Hvor avstressende ferien er, avhenger blant annet av hvor godt du har planlagt den. Det skriver Shawn Achor, konsulent og forfatter av bøkene The Happiness Advantage og Before Happiness, i et blogginnlegg hos Harvard Business Review.

I 2013 gjennomførte han og lykkeforsker Michelle Gielan en undersøkelse blant 414 reisende. Funnene de gjorde er ikke overraskende. De fant at du kan komme tilbake til jobb som en gladere, sunnere og mer produktiv person, men at effekten avhenger av hvor stressende ferien har vært.

Ifølge undersøkelsen eliminerer dårlig planlagte ferier med et høyt stressnivå de positive effektene av å reise bort. En positiv, velordnet ferie kan på sin side gjøre deg gladere og mindre stresset, og du kan komme tilbake på jobb med mer energi og en økt opplevelse av mening i livet.

Undersøkelsen viser at 94 prosent hadde like mye eller mer energi etter en god reise. Etter reiser med et lavt stressnivå, kom hele 55 prosent tilbake til jobben med et høyere energinivå enn da de reiste.

I undersøkelsen fortalte 74 prosent at det mest stressende med å reise var å finne ut av alle detaljene: herunder usikkerhet rundt reisen, transport, kaste bort tid på å finne ut av detaljer underveis og det å være ukjent på et nytt sted. 77 prosent oppga de beste reisene var reiser der de møtte venner eller de et vertsskap de kjente fra før.

Powered by Labrador CMS