Ledelse

Styringsrett kan gi rektor-skvis

KS-kravet om økt styringsrett for rektorene kan få motsatt effekt, mener rektor fra Asker.

Publisert Sist oppdatert

Rektor Harald Skjønsberg på Solvang skole i Asker sier til Dagens Næringsliv at KS-kravet kan sette rektorene i skvis mellom blakke kommuner og sinte lærere.

Styringsretten er kjernen i arbeidskonflikten som rir KS og Utdanningsforbundet. Spørsmålet er om arbeidstiden skal fastsettes gjennom sentrale kollektive avtaler, og med streikerett, eller avgjøres lokalt med styringsrett for rektor?

Rektor Skjønsberg mener rektorene allerede har god nok styringsrett, slik situasjonen er i dag. Han bekymrer seg for å havne i skvisen mellom kommunene og lærerne.

– Det er klart kommunene vil kunne presse rektor til å få mer undervisning ut av hver lærer dersom det ikke foreligger et avtalt skille mellom hva som er lærernes undervisningstid og annen tid. Jeg synes ikke det er illegitimt at kommunen av og til må skjære ned, og jeg tror ikke det vil skje så mye som mange frykter. Men det er klart at denne måten å gjøre det på vil være lite ok for lærerne og skape store motsetninger i skolen, sier han til Dagens Næringsliv.

Han legger til at han ikke tror KS ønsker eller planlegger å skvise den norske lærerstanden.

– Men jeg vil anbefale KS å kjøre mindre hardt. Det som skjer nå kan bli veldig skadelig for samarbeidsklimaet i skolen, advarer han.

Powered by Labrador CMS