Sykefraværet varer like lenge som før

Publisert: 28. mai 2014 kl 09.32
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

En artikkel som publiseres i siste utgave av tidsskriftet Arbeid og velferd i dag viser at sykmeldte arbeidstakere er like lenge sykmeldt nå som da avtalen om et inkluderende arbeidsliv, IA-avtalen, ble inngått første gang i 2001, skriver Dagens Næringsliv.

Seniorrådgiver Jon Petter Nossen i Arbeids- og velferdsetaten Nav har ved å se på Navs statistikk funnet ut at det er en klar sammenheng mellom sykefravær og arbeidsledighet. Færre blir sykmeldt når arbeidsledigheten er høy, noe Nossen mener skyldes at det skjer en disiplinering ved at folk er mer tilbakeholdne med å være borte fra jobb når risikoen for å miste jobben øker.

Han fastslår også at de som først blir syke når ledigheten øker, i snitt er borte fra jobb lenger. Ifølge Nossen skyldes dette at ansatte som er i ferd med å miste jobben, i mange tilfeller blir sykmeldt fordi det er økonomisk sett mer gunstig enn å bli arbeidsledig.

Ifølge Jon Petter Nossens analyse har mange av IA-tiltakene bare hatt en kortvarig effekt på å få sykmeldte raskere tilbake i jobb.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen