Ledelse

Tips om spørsmål i presentasjoner

I en del situasjoner fungerer spørsmål bedre enn det å fortelle.

Publisert Sist oppdatert

Det mener Matt Abrahams, som til daglig underviser ved Stanford Graduate Business School. I en artikkel på Stanfords hjemmeside skriver han at av alle teknikker for å forbedre situasjoner, er spørsmål en av de mest allsidige.

Spørsmål kan brukes til mangt og mye. De kan skape engasjement hos publikum, de kan hjelpe deg å huske det du skal si og ifølge Abrahams kan de til og med bidra til at du selv blir roligere når du er nervøs.

Hvis du vil knytte bånd til publikum fra podiet og skape deltagelse, kan retoriske spørsmål fungere, skriver Abrahams. Dette er spørsmål som stilles først og fremst for effektens skyld, og ikke for at publikum skal svare. Hensikten er å få publikum til å tenke på et bestemt tema: «Tror du at dere vil være flere ansatte ved slutten av året enn dere er nå?»

En annen måte å stile spørsmål for å engasjere publikum på, er å be om respons. Du kan be de som svarer ja om å rekke opp hånden (illustrer gjerne ved å selv rekke opp hånden først). Følg opp med å gi en kort kommentar til resultatet: «Som jeg trodde svarer over halvparten av dere nei …» Hvorpå du kan gå videre i presentasjonen.

Powered by Labrador CMS