Ledelse

Det er lurt å skille møter om utvikling og møter om daglig drift, ifølge en studie.

To typer møter

Bedriftsledere bør skille mellom møter om daglig drift og møter om utvikling, ifølge ny doktorgrad.

Publisert Sist oppdatert

Hvis man blander disse temaene sammen i ett og samme møte kan det føre til frustrasjon og gå ut over den daglige effektiviteten. Det skriver forskning.no, som har omtaler en studie som inngår i Annika Engströms doktorgrad i pedagogikk ved Linköping Universitet.

Engstrøm anbefaler ulike arenaer for henholdsvis utvikling og drift, og begrunner det med at hvis man ikke skiller mellom de to, kan prosessene forstyrre hverandre.

Møter som handler om utførende prosesser bør ifølge Engstrøm holdes løsningsorienterte med styrende ledelse og med en type kommunikasjon som sørger for at oppgaver og produksjon utføres på en effektiv måte. Dette er ifølge Engstöm ikke forumet for kritisk tilnærming og spørsmål.

Hun argumenterer for at kritikk hører hjemme i separate møter om utviklingsarbeid. Dette er møter som bør være problemorienterte og preget av en type kommunikasjon som sørger for integrering av ideer.

Enström sier til forskning.no at i disse møtene diskuteres grunnleggende problemer og om jobbes gjøres riktig. Medarbeiderne stimuleres til å stille spørsmål, komme med ideer og forslag om å gjøre oppgavene på nye måter.

Annika Engström har i studien vært inne i mindre industriforetak og sett på hvordan møter bør innrettes for å virke effektivt. Effektivitet er her ikke bare målt i økonomiske resultater. Det er også bakt inn en utviklingsdimensjon, basert på hvorvidt organisasjoner tar lærdom av møtene.

Powered by Labrador CMS