Arbeidsliv

Turnusjobbing kan gi alvorlige helseskader

I tillegg til psykiske plager, øker risikoen for hjertesykdommer og kreft hos de som jobber i turnus, ifølge ny forskning.

Publisert Sist oppdatert

Aftenposten skriver om sykepleieren Thea Indahl Mæhlum (30) som fikk helseproblemer av Ahus sine turnusordninger.

Etter ett og et halvt år i jobben som sykepleier ved Ahus, sa hun opp jobben.

– Jeg ble rett og slett syk av turnusjobbingen. Jeg kunne ha dagvakter, kveldsvakter og nattevakter på samme uke, og fikk alvorlige søvnproblemer. Det førte til mareritt og at jeg til slutt ble deprimert og fikk sosial angst, sier hun til avisen.

Mæhlum forteller at hun ble overrasket over hvordan kroppen reagerte på jobben. Hun gikk også nattevakter under sykepleierstudiet.

En fersk rapport fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) viser at helseplager som følge av turnusjobbing langt fra er uvanlig. Rapporten kan vise til forskning fra hele verden om hvilken effekt skift- og nattearbeid og lange arbeidsdager på over 11 timer har på helsen:

  • Det er dobbelt så høy risiko for å få psykiske lidelser som depresjon og angst
  • Risikoen for en rekke sykdommer som diabetes, kreft, hjertesykdom øker kraftig
  • Alvorlige søvnproblemer, mindre fysisk aktivitet og dårlige spisevaner er medvirkende årsaker til at risikoen for sykdom øker

– Rapporten styrker det vi allerede visste – nemlig at det er belastende å jobbe mot kroppens egen klokke, og at mange tar skade av det. Dette kan sammenlignes med å være i konstant jetlag, sier forskeren bak rapporten, Jenny-Anne Sigstad Lie til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS