Arbeidsliv

Utformingen av kontoret påvirker oppfatningen av sjefen

De som sitter i mellomstore landskap er mest positive til sjefen.

Publisert Sist oppdatert

De ansatte som minst positive til sjefens lederskap er de som sitter på små kontorer som de deler med en eller to andre kolleger. Midt imellom kommer medarbeidere som sitter alene på hvert sitt cellekontor.

Dette kommer frem i en studie gjort av Christina Bodin Danielsson, arkitekt og forsker ved Stressforskningsinstitutet i Sverige.

Hensikten med studien var å finne ut om kontorets utforforming hadde noen betydning for hvordan ansatte så på sjefens lederskap. Over 5000 personer deltok.

Årsaken til at ansatte i mellomstore kontorlandskap er mest positive til sjefens lederskap kan være at lederen da ofte sitter i det samme rommet som medarbeiderne. Det avdramatiserer og letter kontakten, sier Christina Bodin Danielsson til bladet Prevent. I små kontorer som deles av et par personer, kan det på sin side utvikle seg subkulturer.

Studien munner ikke ut i en anbefalning om at alle kontorer bør bygges om til landskap. Danielsson stiller imidlertid spørsmål ved om det kan være lurt å bruke den plassen man har til rådighet mer fleksibelt, og ikke la den samme, lille gruppen sitte sammen i år etter år.

Hun viser i det samme intervjuet til at de som sitter i kontorlandskap ofte føler at de blir forstyrret av kollegene sine. Ifølge Danielsson må man jobbe mye med lydspørsmål i kontorlandskap. Det er også behov for stillerom som medarbeiderne kan trekke seg tilbake til når visse arbeidsoppgaver skal utføres.

Powered by Labrador CMS