Vinker farvel til de gode tidene

Publisert: 6. januar 2014 kl 09.11
Oppdatert: 6. januar 2014 kl 10.03

Det skriver Finansavisen.

Profilerte økonomer som Øystein Dørum, Steinar Juel og Harald Manus Andreassen tror de gode tidene i norsk økonomi er bak oss.

Det tror ikke Statistisk Sentralbyrå (SSB). SSB tror BNP-veksten på svake 1,8 prosent bare er en bølgedal før veksten tar seg opp til 3,1 prosent i 2016.

– Det er nærmest en stagnasjon i norsk økonomi grunnet to forhold. Det ene er at veksten i oljesektoren stanset, og vi kan etterhvert få litt nedgang. Det andre er at boligmarkedet og byggebransjen snur ned, sier Steinar juel i Nordea Markets til avisen.

Øystein Dørum i DNB Markets sier 2013 var starten på nedturen, og peker på svak forbruksvekst og at boligprisene har falt siden i sommer. I 2012 var BNP-veksten i Norge på 3,4 prosent.

– Oljeprisen skal ned. Lavere oljepris betyr lavere oljeinvesteringer, som igjen betyr lavere aktivitet i leverandørnæringen. Dette vil føre til at mer av næringslivet i Norge må bevege seg vekk fra oljenæringen, og mer mot annen konkurranseutsatt virksomhet. Lønnsveksten i Norge har vært dobbelt så høy som hos våre handelspartnere de siste årene, men i årene fremover må lønnsveksten her hjemme være mer på linje med andre land, sier Dørum til Finansavisen.

Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener den sterke veksten i oljeinvesteringene i Norge trolig er over.

Saken fortsetter under annonsen

– At gullalderen er over for norsk økonomi har i mine øyne vært klart ganske lenge. Det er flere elementer i det. Det ene er at vi har lagt bak oss en veldig kraftig økning i oljeinvesteringene som ikke vil vedvare. I beste fall flater de ut, og i verste fall går de ned. Kinas vekst er ikke lenger så sterk at råvareprisene stiger. Råvaremarkedene er under press, og supersyklusen har gått i revers, sier han til avisen.