Samfunn

Professor Frank Aarebrot forstår danskenes reaksjon på EUs krav om gjennomføring av snuspolitikken.

– Virker urimelig og formyndersk

Danske politikere raser mot EUs snusforbud. Professor Frank Aarebrot mener reaksjonen er fullt forståelig.

Publisert Sist oppdatert

Den danske stat kan måtte møte for EU-domstolen som en følge av at de ikke har klart å totalforby snus, slik EU krever, og har heller ikke kunnet gi noen god forklaring på hvorfor de ikke har klart å gjøre det. Det at EU-domstolen kan bli neste stopp for danskene setter sinnene i kok i Folketinget, den danske lovgivende nasjonalforsamlingen.

– Det er vår grunnleggende holdning at det må være grenser for hva EU blander seg i. Mindre spørsmål, som for eksempel løssalg av snus, er Folketinget utmerket i stand til å lovgi om selv, sier Pernille Skipper, Enhedslistens representant i Folketingets Retsudvalg.

– Virker formyndersk

Professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, mener man ikke skal underslå betydningen av mindre symbolsaker. Selv om dette kan virke som en liten sak for mange er det en sak som for svært mange dansker virker urimelig, understreker han.

– Det er bedre å snakke om rimelige og urimelige saker, heller enn små og store. Folk skjønner ikke hvorfor det å snuse innendørs, som ikke er til sjenanse for noen, skal totalforbys på lik linje med røyking innendørs. En slik tankegang virker formyndersk for mange mennesker, sier han til Ukeavisen Ledelse.

Han mener det er denne forskjellen mellom rimelige og urimelige saker som kan være med på å forklare hvorfor velgerne godtar for eksempel røykeloven, men steiler helt når det blir et spørsmål om å totalforby snus.

– Når det gjelder røykeloven fantes det gode og rimelige argumenter for at det var en god idé. Folk opplever derimot ikke snusing som så skadelig. Det fører til at folk reagerer, tror han.

Advarer mot ekspertvelde

Aarebrot mener det i denne saken ligger en advarsel til de partiene som lytter for mye til eksperter, og for lite til folk flest, når de utformer politikken. Særlig peker han her på venstresiden og mer statsvennlige konservative partier.

– For folk flest er det logisk at man bør forby det som kan skade andre, mens man tillater ting som ikke skader. Ofte vil derimot tekniske byråkrater forby alt som kan være skadelig, men politikere bør være forsiktige med å automatisk lytte til slike eksperter, sier han.

Han mener også helsebyråkrater bør lære av denne saken, enten de jobber i EU-byråkratiet eller i norske departementer.

– De som har ansvaret for helsepolitikken må skille skarpt mellom det som skader andre og det som bare skader en selv. Jeg tror mange helsebyråkrater gjerne mener det er en god løsning å forby alt, understreker han.

Powered by Labrador CMS