Arbeidsliv

Voldsom turnover blant Oslos politijurister

Henlagte saker, høye kostnader og færre dommer er konsekvensene av høy turnover blant politijuristene ved Grønland politistasjon i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver bladet Juristkontakt.

Hele 50 prosent av politijuristene ved Grønland politistasjon slutter. En av grunnene skal være arbeidspress.

En politiadvokat går ofte i retten på mandag, i en sak som varer i fire døgn. Saken krever kveldsarbeid for å kunne møte forberedt. I retten på dag to får juristen beskjed om det venter en ny sak allerede neste mandag. Den neste saken tar to rettsdager, men krever også forberedelser. Samtidig har den samme advokaten «fengslingsjour», en jusristvaktstjeneste for å håndtere alle fengslinger i løpet av en arbeidsdag – på den eneste arbeidsdagen som kommer mellom rettssakene.

Denne virkeligheten fremlegges av lokaltillitsvalgt for Politijuristene ved Grønland politistasjon, Kathrine Tonstad. Caset beskrev arbeidshverdagen for en av hennes kolleger, skriver Juristkontakt.

Tonstad forteller bladet at hun i forrige uke bare fikk én dag til å forberede til en sak, selv om det var påkrevd to dager.

– Den andre gikk med til praktiske spørsmål og andre oppgaver som haster på dagen, så jeg måtte ta det igjen med å jobbe og forberede meg i helgen, sier hun til Juristkontakt.

Tonstad har jobbet ved politistasjonen i fire år, og er blant de mest erfarne. Halvparten slutter.

– Jeg har sett mange dyktige kolleger slutte, spesielt det siste året, sier hun til bladet.

Grønland politistasjon er kanskje Norges mest belastede, med vel 30.000 saker i året.

Powered by Labrador CMS