Samfunn

Det er nok av skytevåpen i omløp i USA, der 36 mennesker i gjennomsnitt er skutt og drept daglig i året som har gått.

36 skutt og drept daglig i USA

36 mennesker er i gjennomsnitt skutt og drept hver eneste dag i USA i år, viser den dystre statistikken.

Publisert Sist oppdatert

Selv på det som er kjent for å være en av de fredeligste dagene i året, første juledag, fant det sted 27 drap med skytevåpen i USA, går det fram av en oversikt fra Gun Violence Archive.

Dette er flere enn det som er drept i med skytevåpen i Norge, Østerrike, New Zealand, Slovenia, Estland, Bermuda, Hongkong og Island til sammen i løpet året, konstaterer Washington Post.

Unge og gamle

Foruten de 36 som i gjennomsnitt ble skutt og drept daglig i året vi legger bak oss, ble 73 andre skutt og såret, viser statistikken, som ikke inkluderer de som tar sine egne liv.

Blant skuddofrene første juledag var foreldrene til et lite barn som ble drept under et ran i Ohio og en 73-åring som ble drept av kona si i Texas.

Et ungt par ble funnet drept i en bil i Maine og eieren av en frisørsalong i Alabama ble også skutt og drept.

Masseskyting vanlig

Minst to av skyteepisodene ble kategorisert som masseskyting der fire eller flere ble truffet av kuler.

I den ene av dem ble en to år gammel jente og tre tenåringer skutt og såret i et kriminelt belastet område i Jacksonville i Florida, og i Alabama ble fire tenåringer skutt av to menn utenfor en kino.

Nettstedet shootingtracker.com har registrert over 350 tilfeller av masseskyting i USA i år, der fire eller flere er skutt av samme gjerningsmann.

Særstilling

USA er i særstilling i verden, både når det gjelder eierskap og bruk av skytevåpen, og på toppen av de over 13.000 drapene i år kommer drøyt 21.000 selvmord med skytevåpen.

Ifølge tall fra myndighetene er det nå registrert 113 skytevåpen per 100 amerikaner, men de er ikke jevnt fordelt. Bare hver tredje husholdning har våpen.

I Norge er det til sammenligning i underkant av 32 skytevåpen per 100 innbygger, men selv om dette plasserer oss på tiendeplass i verden ligger Norge helt i bunnen av statistikken over drap begått med skytevåpen.

Powered by Labrador CMS