Ledelse

5 faktorer som ødelegger teamarbeid

Pluss noen tips om hvordan du unngår dem.

Publisert Sist oppdatert

Hva er de viktigste grunnene til at team ikke når de målene de har satt seg? IESE-professor Carlos Rodríguez Lluesma har i et innlegg hos Forbes satt sammen en liste over det han mener er de viktiste årsakene. Dette er fem av dem:

  • Mangel på tillit
    Tillit er en nøkkel til gode resultater i team, men det tar tid å bygge tillit og i arbeidslivet settes mange team sammen på midlertidig basis. Professorens tips til ledere som møter denne typen utfordringer er å oppføre seg som om det allerede er tillit aktørene imellom, vise entusiasme og forutsigbarhet. Slik kan de redusere usikkerhet i teamet.
  • Mangel på kommunikasjon
    Team som presterer dårlig kjennetegnes ifølge professoren av et løp som starter med lite kommunikasjon. Rådet hans er da også å starte med mye og hyppig kommunikasjon i team allerede fra starten. Ifølge Carlos Rodríguez Lluesma er et av kjennetegnene ved team som presterer godt nettopp at de kommuniserer mye og ofte allerede fra begynnelsen av.
  • Kognitive feilvurderinger
    Folk har en tendens til å tro at de forstår hverandre bedre enn de faktisk gjør, og det kan føre til konflikter. Ta høyde for at det kan være misforståelser ute og går når folk i teamet oppfører seg annerledes enn forventet. Ikke ta alt personlig.
  • Mangel på kontekst for virtuelle team
    Kommunikasjon gjennom teknologi gir mange muligheter til samhandling, men teknologi kan også gjøre samhandling vanskelig på grunn av manglende kontekst. Professorens råd er: Forsøk å oppmuntre teammedlemmene til uformelle samtaler ansikt til ansikt, det kan bidra til å bygge kontekst med tanke på samhandling gjennom teknologi.
  • Mellommenneskelige konflikter
    Uenighet om ideer og prosesser er sunt og et viktig element i velfungerende team, men når idé- og prosesskonflikter utvikler seg til personkonflikter kan det være ødeleggende for et team. Ett tips for å forsøke å unngå dette er å lytte til ideer og hva personen forsøker å si, ikke små detaljer. Et annet tips er å vente til slutten av samtalen før du gjør deg opp en endelig mening.

Kilde: Forbes

Powered by Labrador CMS