Ledelse

5 tips for å få opp kvaliteten på styrearbeidet

Det handler om mer enn å bruke mer tid på styreoppgavene.

Publisert Sist oppdatert

Konsulentene i det verdensomspennende konsulentselskapet McKinsey har gjort flere undersøkelser som peker i retning av at de styrene som skaper de beste resultatene, bruker dobbelt så mange dager på styrearbeid som andre styrer. Å bruke mer tid på styrearbeid må imidlertid balanseres opp mot to andre hensyn, fastslås det i en artikkel hos McKinsey Insights. For det første er det grenser for hvor mye av sin tid styremedlemmene vil bruke før det ikke lenger er attraktivt å være en del av et styre. For det andre kan de bli beskyldt for å bedrive detaljstyring.

McKinsey har diskutert styrearbeid med styremedlemmer og ledere som deltar i Prium, et New York-basert forum for toppledere. Der mener de at styrets resultater ikke bare er et spørsmål om tid, men også om engasjement og samarbeid styremedlemmene og ledergruppene imellom. Dette er Prium-medlemmenes tips:

  • Ha noen kontaktpunkter også utenom de formelle møtene, oppdatér hverandre på det som skjer og legg opp til toveiskommunikasjon.
  • Bidra i utforming av strategi på et tidlig tidspunkt, da er det lettere for styremedlemmene å bidra med innspill som har reell verdi. Ikke henfall til å bare gå igjennom strategier som toppledelsen allerede har gjennomarbeidet.
  • Sørg for å utvikle talenter. Vær engasjert i rekruttering av ledere, men også i etterfølgerprosesser og talentprosesser hvor hensikten er utviklingen.
  • Engasjer dere i felten. Det kan være en idé å engasjere enkelte styremedlemmer i spesielle prosjekter som krever ekstra oppmerksomhet. Disse styremedlemmene er da styrets øyne og ører. Kunsten er å klare å kommunisere med ledere i selskapet uten å gå over streken og blande seg for mye inn.
  • Still tøffe spørsmål. Forstå hvordan selskapet og de ulike divisjonene skaper og ødelegger verdier.
Powered by Labrador CMS