Arbeidsliv

Britiske advokater bruker mindre tid på arbeid som gir utslag i produktivitetsstatistikken som etterlevelse etter regler. Det er en av hovedgrunnene til lav produktivitetsvekst i Storbritannia siden 2007, skriver Financial Times. Bilde er fra Barristers dinner i London.

Advokater og revisorer har skylden for lav produktivitetsvekst

Advokater, revisorer og konsulenter utgjør kjernen i hvorfor produktivitetsveksten har dabbet av i Storbritannia. Det skriver Financial Times.

Publisert Sist oppdatert

Som i resten av vesten har produktivitetsveksten vært ganske laber i Storbritannia også de senere årene. Men en undersøkelse utført av avisen Financial Times viser at stagnasjonen i produkvitetsutvikling siden 2007 i stor grad kan forklares ved å se på utviklingen innen profesjonnele tjenester som advokater, revisorer, konsulenter og telekom/IT. Nesten 25 prosent av et teoretisk produktivitetstap gitt at veksten hadde fortsatt som før 2007, skyldes disse yrkesgruppene, skriver avisen.

Mens produktivitetsveksten for advokater, revisorer og konsulenter var på 3,8 prosent mellom 1997 og 2008, har den falt til under 1 prosent i året siden.

Ansatte i advokatfirmaer bruker mer tid enn før på aktiviteter som ikke er fakturerbare som utvikling av nye forretingsmuligheter og etterlevelse av regelverk, sier Stephen Denyer, leder for City and International ved Law Society til avisen.

The Office for National Statistics, britenes SSB, viste denne måneden at det ikke har vært syv sammenhengende år med manglende produktivitetsveksten siden før andre verdenskrig.

Labour-leder Ed Miliband forsøker nå å gjøre det til et tema for det nært forestående valget i mai. Nylig uttalte han at gapet mellom Storbritannias og andre lands produktivitetsvekst, er Labours største økonomiske utfordring.

Powered by Labrador CMS