Samfunn

Finansminister Siv Jensen under fremleggelsen av statsbudsjettet 2016 i Stortinget, onsdag.

– Arbeid, aktivitet og omstilling

Regjeringen legger frem et budsjett for arbeid, aktivitet og omstilling, sa finansminister Siv Jensen i sin finanstale da hun la fram statsbudsjettet for 2016 i formiddag.

Publisert Sist oppdatert

Samlet sett legger Regjeringen til grunn en forholdsvis svak vekst i norsk økonomi i år, noe bedre neste år og en vekst opp mot trend i 2017. Den økonomiske politikken er en viktig grunn til at veksten anslås å ta seg opp. Arbeidsledigheten ventes å ta seg litt opp fra dagens nivå, sa Jensen.

Hun varslet skattelette for både folk og fe og næringsliv:

– Regjeringen har til nå redusert skatter og avgifter med over 13 milliarder kroner. Både vanlige folk og næringslivet har fått lettelser. I budsjettet foreslår regjeringen nye, betydelige lettelser som kan bidra til investeringer og fornyet vekst, og arbeidsplasser. Vi foreslår nye lettelser i skatter og avgifter på til sammen 9,1 milliarder kroner, sa Jensen. – Den største og viktigste skattelettelsen er å redusere selskapsskattesatsen fra 27 til 25 prosent, samt å gjøre det samme med inntektsskatten for personer.

Omstilling

Finansministeren snakket også mye om omstilling:

– Fallet i oljeprisen er en påminnelse om at norsk økonomi skal gjennom en omstilling – det vi har i dag, forandres. For Norge betyr det at oljen ikke lenger blir den samme vekstmotoren i økonomien. For arbeidstakere og bedrifter kan det bety at man må omstille seg til ny virksomhet. Regjeringen legger derfor fram et budsjett for arbeid, aktivitet og omstilling, sa Jensen, og påpekte:

– Stilt overfor en krevende omstilling i økonomien er det aller viktigste vi nå kan gjøre, å stimulere til vekst i privat, konkurranseutsatt næringsliv.

– Statsbudsjettet for 2016 svarer på dagens utfordringer og ruster oss for fremtiden, sa finansministeren.

– Sender regningen til neste generasjon

Kritikerne lot som vanlig ikke vente på seg etter at statsbudsjettet ble lagt fram klokken 10 i formiddag. Arbeiderpartiet mener regjeringens statsbudsjett sender regningen for dagens vanskelige økonomiske situasjon til neste generasjon.

– Selv i vanskelige tider med økende arbeidsledighet gir regjeringen skattekutt til dem som har mest fra før. I tillegg setter den rekord i oljepengebruk, sier Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen til NTB.

– Regjeringen overlater en voksende regning til kommende generasjoner, konkluderer hun.

Arbeiderpartiet mener budsjettet viser at regjeringen og finansminister Siv Jensen (Frp) mangler evne til å prioritere.

– Gjennom vinteren, våren og sommeren har vi vært vitne til en passiv og unnvikende regjering. Tiltakene har vært få, og de har kommet for sent. Det har vi vært kritiske til. Budsjettet som legges fram i dag, viser at vi hadde rett, sier Marthinsen til NTB.

Powered by Labrador CMS