Arbeidsliv

Arbeidsmarkedet tilpasser seg en ny verden. Kjetil Olsen i Elance-oDesk mener arbeidere og bedrifter må tilpasse seg den nye virkeligheten.

– Arbeidstaker og ansatt er gammeldags

Fremtidens kolleger er ikke medansatte, men medarbeidere. Arbeidsmarkedet tilpasser seg en ny verden.

Publisert Sist oppdatert

Denne innstillingen har bidratt til supervekst i Silicon Valley for nettarbeidsformidleren Elance-oDesk, skriver Finansavisen.

– Fremover må man i større grad selv ta ansvar for en trygg inntekt, sier Kjetil Olsen, daglig leder for internasjonale markeder i Elance-oDesk, til avisen.

Ved hjelp av sosiale medier har selskapet bygget opp en jobbformidlingsplattform, der deling, vurderinger og likes har vært sentrale deler av jobben. Nå er bedriften et av de raskest voksende selskapene i California.

I dag har Elance-oDesk 3,8 millioner oppdragsgivere og 9,7 millioner frilansere på plattformen. 7000 av dem er norske.

Suksessen har kommet som følge av at arbeidsmarkedet har forandret seg, ifølge Olsen. Her er hans tips for hvordan arbeidere og bedrifter bør tilpasse seg det nye arbeidslivet:

Fremtidens arbeidstaker:

  1. Må løsrive seg fra tanken om at det bare er fast jobb som er nirvana
  2. Man må ha flere strenger å spille på. Man trenger både harde (kompetanse som for eksempel programmering) og myke (personlige egenskaper som for eksempel kommunikasjon) egenskaper
  3. Man er nødt til å gå ut å skape sin egen karriere og sitt eget merkenavn

Fremtidens bedrift:

  1. Tenk hybride organisasjonsmodeller: Kombinere fast ansatte med nettbaserte frilansere med spesialkompetanser
  2. Tre I-er: Informer, involver og inkluder. Bahandle frilanserne som vanlige ansatte, dog innenfor hva lovverket tillater
  3. Rekrutteringsprosess omtrent som ved vanlige ansettelser: intervjue og teste et par frilansere og beholde dem man jobber best med
  4. Bruke it-verktøy som video, chat og fildeling aktivt
Powered by Labrador CMS