Arbeidsliv

Shanghai og Kina vil fortsatt være blant vekstlokomotivene i verden både i år og neste år, spår en gruppe økonomiske eksperter fra 57 land.

Asia og Afrika leder an veksten også i år

Fremvoksende økonomier i Asia og Afrika er fortsatt verdens vekstlokomotiv. De topper de globale vekstanslagene for de neste to årene. Polen og Irland spås høyest vekst av EU-landene.

Publisert Sist oppdatert

Den økonomiske veksten i verden er ventet å vokse med 3,2 prosent i 2015 og 3,7 prosent neste år – etter en vekst på 3,3 prosent i hvert av de siste to årene. Vekstanslagene er et resultat av en undersøkelse finansmediehuset Bloombergs har gjort av vekstpotensialet i 57 land. Minst 10 ledende økonomer i hvert av landene har analysert den økonomiske situasjonen i verden og spådd den nære fremtiden.

Ifølge Bloomberg vil Kina fortsatt ha høyest vekst av de store økonomiene, selv om veksten har bremset noe opp de siste par årene. Kina, Filippinene, Kenya, India og Indonesia, som til sammen utgjør om lag 16 prosent av det globale bruttonasjonalproduktet, er alle ventet å vokse mer enn 5 prosent i 2015.
Til sammenligning vil USA og Storbritannia, som kombinert utgjør om lag en fjerdedel av den globale veksten, forventes å vokse med henholdsvis 3,1 prosent og 2,6 prosent i år.

Eurosonen sliter

Euroområdet vil trolig bare få en vekst på 1,2 prosent, selv om EU får til en avtale med Hellas og Den europeiske sentralbanken stimulerer til økt vekst ved på utstede nye statsobligasjoner.

Blant de EU-landene er det Polen og Irland som spås høyest vekst i Bloombergs utvalg. Polakkene og irene ligger på verdensgjennomsnittet med en forventet vekst på 3,3 prosent i år.
Kina er fremdeles de raskest voksende av G-20 nasjonene. Den kinesiske økonomien ekspanderer imidlertid ikke lenger i det tempo den gjorde for noen år siden. Kinas økonomi vokste 7,3 prosent i fjerde kvartal i 2014 fra året før, og veksten er ventet å avta til 7 blanke prosent i 2015.
For å motvirke vekstnedgangen kuttet Den kinesiske Sentralbanken sin styringsrente i november for første gang siden 2012.

Renteøkning i USA?

Nigeria, Afrikas største økonomi, anslås å vokse med 4,9 prosent i år, ifølge Bloomberg-undersøkelsen. Kenya vil sannsynligvis vokse med 6,0 prosent i 2015, selv som arbeidsledigheten og fattigdommen forblir høy – over 40 prosent av kenyanere lever under fattigdomsgrensen.
Amerikanske vekstprognoser for 2015 ligger på rundt tre prosent selv som dollaren har steget til det høyeste nivået på mer enn et tiår. Når veksten tar seg opp, ventes det at Den amerikanske sentralbanken hever renten for første gang siden 2006. Den amerikanske styringsrenten har ligget nær null siden desember 2008.

Årets stjernelag i global vekst

Estimert prosentvis vekst i utvalgte land i 2015.

Kilde: Bloomberg.
Powered by Labrador CMS