Nyskaping

Big Data-ekspertise øverst på IT-sjefens ønskeliste

Digital omveltning gir utslag i endrede prioriteringer og behov hos virksomheter verden over. Teknologibudsjettene øker og etterspørselen etter fagekspertise innenfor big data og digital analyse vokser raskt.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en global undersøkelse blant 4000 IT-ledere.

Revisjons- og rådgivningsselskapet KPMG har i samarbeid med analyseselskapet Harvey Nash intervjuet IT-ledere fra 50 land om deres erfaringer, behov og forventninger til fremtiden. Resultatene fra undersøkelsen, som ble gjennomført i første kvartal av 2015, er samlet i årets CIO Survey - verdens største undersøkelse innenfor IT-ledelse, skriver KPMG i en pressemelding.

Undersøkelsen viser at 2 av 3 IT-sjefer melder at digital teknologi allerede nå utfordrer etablerte forretningsmodeller og er med på å skape dyptgripende endringer i organisasjonen. 28 prosent tror de vil bli berørt i løpet av de neste to årene. Dette merkes aller mest hos virksomheter innenfor kringkasting, reklame, teknologi og telecom.

Gode tider for digitalekspertene

Undersøkelsen viser en tydelig trend når det kommer til behovet for spesifikk fagekspertise. Det har det siste året vært en stor økning i etterspørselen etter nøkkelferdigheter, og da spesielt innenfor big data og analyse, endringsledelse og utvikling. Dette er med på å drive lønningene for disse fagområdene kraftig oppover.

Skal du få deg ny tittel, er Chief Digital Officer (CDO) et hett tips.

– Vi ser en stor vekst i virksomhetenes etterspørsel etter digitalkompetanse. 17 prosent av IT-sjefene forteller at de nå har ansatt eller samarbeider med en CDO. Det er en økning på 10 prosent fra fjoråret. Ytterligere 5 prosent sier de kommer til å ansette en CDO i løpet av de neste månedene, forteller Arne Helme, partner og sjef for rådgivningstjenester innenfor teknologi i KPMG Norge.

Det er derimot dalende interesse for fagekspertise innenfor teknisk arkitektur, virksomhetsarkitektur og forretningsanalyse, som er områdene med størst nedgang i etterspørsel det siste året.

Seks av ti It-sjefer sier at virksomheten deres mangler spesifikk kompetanse og at dette er en voksende utfordring som vil hindre dem i å holde tritt med de raske endringene. Halvparten av virksomhetene benytter seg i stadig større grad av innleid ekspertise for å fylle tomrommet, heter det fra KPMG.

Større optimisme og økte budsjetter

Til tross for bekymringer knyttet til manglende fagekspertise, vokser optimismen blant IT- og teknologilederne. Dette gjenspeiles i økte budsjetter og nye prioriteringer. 44 prosent av respondentene har hatt voksende budsjetter de siste tolv månedene.

– Vi ser nå den største økningen i teknologirelaterte kostnader siden 2007, påpeker Helme.

Det ikke lenger høyeste prioritet å levere stabile og kostnadsbesparende løsninger, selv om dette fortsatt er viktig. I stedet dreies fokuset mot analyse og kundeinvolvering, samt omdømmehåndtering via teknologiløsninger for sosiale medier.

– Det er områder hvor styre og ledelse nå har høye forventninger, forklarer Helme.

Les den komplette rapporten her

Powered by Labrador CMS