Samfunn

Bård Vegar Solhjell (SV) tror man må snakke med alle – og IS – for å ha håp om å finne en løsning på Syria-krigen.

Brende overrasket over at SV vil ha IS-dialog

SV mener Norge bør forsøke å gå i dialog med IS for å forhandle fram en fredsavtale for Syria. Det overrasker Høyres utenriksminister Børge Brende.

Publisert Sist oppdatert

– Å tro at terrororganisasjonen ISIL er interessert i en dialog om fred er en feilslutning, sier Brende. ISIL er en annen forkortelse for opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

Tirsdag sa SVs nestleder og utenrikspolitiske talsmann Bård Vegar Solhjell at regjeringen bør være villig til å gå i dialog med ulike parter i Syria for å få til en fredsavtale – også IS.

– Vi må i stedet øke den brede internasjonale innsatsen for å bekjempe ISIL og for å bringe de reelle dialogpartnerne til forhandlingsbordet, sier Brende.

Desperat situasjon

– Hvis man skal være moralsk, så kan man ikke snakke med noen, for alle har begått overgrep. Vil man ha løsninger, så må man være villig til å snakke med alle som vil snakke med oss, sier Solhjell til NRK.

– Både Assad-regimet, Nusrafronten og ikke minst IS er brutale aktører med voldsomme overgrep på samvittigheten som jeg også fordømmer. Men vi står i en desperat krigssituasjon, og erfaring viser at skal man komme videre, må man snakke med parter som er villige til å snakke med oss. Derfor bør vi møte dem med det utgangspunktet, sier han.

– Trenger radikale løsninger

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen er enig med SV-representanten og mener situasjonen i Syria er så ekstrem at man må godta radikale løsninger.

– Jeg vil si at man må i dialog med alle som kontrollerer befolkninger, alle som kontrollerer territorium. Norge har erfaring nettopp med å bringe ulike grupper til forhandlingsbordet, og som aldri har vært i en forhandlingssituasjon før. Blant annet bringe grupper som står på FNs, EUs eller USAs terrorlister sammen, sier Egeland.

Powered by Labrador CMS