Arbeidsliv

Aarhus kommune i Danmark har mange arbeidsledige. Nå vil kommunen gi langtidsledige 50 000 kroner de selv kan bruke på å komme i jobb.

Dansk kommune gir ledige 50.000 i cash

Den danske kommunen Aarhus vil gi langtidsledige 50.000 kroner som de kan bruke til selv å forbedre sine jobbmuligheter. Initiativet er et av de mest ambisiøse eksempler på såkalte borgerbudsjett i verden – der kommuner og myndigheter lar borgere selv disponere kommunale midler.

Publisert Sist oppdatert

Aarhus går helt nye veier for å få langtidsledige i jobb. De arbeidsledige skal få en sjekk på 50.000 som de kan bruke på nesten hva de vil, så lenge pengene blir brukt på noe som forbedre deres evne til å komme seg ut av arbeidsledighet, skriver det danske ukemagasinet Mandag Morgen. Det kan være alt fra å fjerne tatoveringer til kurs eller gjeldsrådgivning.

– Hvis vi kan bruke pengene litt smartere og gjøre det på en måte som forplikter de langtidsledige til selv å finne veien tilbake til arbeid, så vil vi prøve det, sier Aarhus' rådmann Thomas Medom til Mandag Morgen.

Initiativet, som har støtte fra et enstemmig bystyre, er en av de mest ambisiøse eksempler på "borgerbudsjetter" Europa har sett.

Først i verden?

Sannsynligvis er Aahus den første kommunen i verden som tillater en gruppe langtidsledige muligheten til å bruke 50 000 kroner av kommunebudsjettet til hva de vil. Eneste betingelsen er at pengebruken skal bidra til økte muligheter for jobb. Ellers står den enkelte svært fritt. For eksempel kan de bruke penger til et kurs eller til å ta førerkort. Men de kan også rette opp skakke tenner, fjerne tatoveringer eller noe annet som de anser for å være en barriere mot å få en jobb.

Målet er å gi de arbeidsledige mer ansvar og frihet til å ta de valgene som er nødvendige for å få en jobb. Pengene vil bli administrert gjennom et slags klippekort som den arbeidsledige selv styrer bruken av.

Dette er et radikalt brudd med den danske og skandinaviske tenkning om velferdstjenester, mener rådmann Medom. Og hvis det nye initiativet blir en suksess, kan det spare kommunen for millioner av kroner, fremhever han overfor Mandag Morgen

– Vi bruker millioner og atter millioner på opplæring, kursing og til å gi råd om hvordan man skriver en søknad. Like vel er det mange langtidsledige vi ikke klarer å få i arbeid. Vi prøver nå å nytenke det offentlige tjenestetilbudet ved å legge mer ansvar over til den enkelte bruker, sier Thomas Medom.

Aarhus har 2900 langtidsledige. Prosjektet med «kontantstøtte» vil i første omgang kun gjelde mellom 50 og 70 av dem.

Powered by Labrador CMS