Ledelse

Tidligere forsvarssjef, Sverre Diesen, raser mot regjeringens beslutning om å vingeklippe forsvarssjefen.

Diesen raser mot regjeringen

Tidligere Forsvarssjef, Sverre Diesen, er svært kritisk til regjeringens beslutning om å frata Forsvaret ansvaret for håndtering av kjøp av våpenmateriell.

Publisert Sist oppdatert

Militæret - med forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i spissen - mister ansvaret for å håndtere kjøp av våpen og annet materiell. Til nå har dette vært håndtert av Forsvarets egen logistikkorganisasjon (FLO) og en militært dominert avdeling i Forsvarsdepartementet.

Tidligere denne uken sendte forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) ut en pressemelding som varslet at denne praksisen nå vil bli overført til en egen sivil avdeling direkte underlagt Forsvarsdepartementet.

Avgjørelsen ble tatt uten at forsvarssjefen eller andre i den militære ledelsen ble tatt med på råd.

Dette får Diesen til å rase.

– Dette er ikke bare en særdeles lite klok beslutning. I tillegg har det åpenbart vært en saksgang som ikke tåler dagens lys, der forsvarssjefen fratas ansvaret for en helt sentral del av Forsvarets utvikling – uten en gang å bli informert, langt mindre spurt, sier han til Aftenposten.

Nå risikerer forsvarssjefen å miste ansvaret for håndteringen av nesten en tredel av Norges forsvarsbudsjett, som i 2014 var på rundt 39 milliarder kroner. FLOs budsjett var på nesten 13 milliarder, og materiallinvesteringer utgjør den desidert største andelen.

– I stedet forberedes saken i største hemmelighet av noen få toppbyråkrater i departementet som har ivret for dette i årevis. Når de så til slutt får en uerfaren statsråd med på det, bankes saken igjennom, mens forsvarssjefen og sjefen for logistikkorganisasjonen orienteres i etterkant. Det er så fordekt og konspiratorisk at man knapt tror det, sier Diesen til avisen.

Redaktør i Ukeavisen Ledelse, Magne Lerø, mener avgjørelsen er overraskende og savner ordentlige svar fra Forsvarsministeren.

– Jeg syns vi har fått en altfor dårlig begrunnelse. Det er påfallende at forsvarsministeren, da hun ble konfrontert med kritikken, først valgte å henvise til to avsnitt i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS