En aktivist kaster konfetti på den europeiske sentralbankens sjef, Mario Draghi 15 april 2015. Kommunikasjonssjef Christine Graeff (t.h.) ser på med frykt og undring.

Foto

AP Photo/Michael Probst)

Draghis utfordring

Publisert: 24. april 2015 kl 10.56
Oppdatert: 24. april 2015 kl 12.35

Den innflytelsesrike amerikanske politikkavisen Politico har startet opp med en egen EU-utgave denne uken, og en av de første store sakene er en analyse av Mario Draghis utfordring som sentralbanksjef i ECB.

Draghi har vist at han kan bankfaget, men Politico tror han vil bli testet som politiker nå som gjeldsforhandlingene med Hellas trekker ut.

Draghi må snart velgte mellom å la Hellas gå ut av pengeunionen, eller om sentralbanken må ta ekstraordinære grep for å holde dem inne. 

Siden Syriza tok over i regjeringsbygget i Athen har ex-Goldman Sachs-bankmannen Draghi overlatt forhandlingene til det internasjonale pengefondet IMF.

En sentralbank har regler å følge, minner Draghi om til stadighet, og de kan ikke brytes bare fordi det passer et av medlemmene. Men om Hellas misligholder, får vi det endelige svaret på hvor bøyelige de reglene egentlig er, spår Politico.

ECB har i realiten brede fullmakter til å vurdere en banks evne til å fortsette driften. Det betyr at Draghis valg er mer politikk enn teknikk.

 

Saken fortsetter under annonsen